Istorija primenanti filmą „Terminalas": ką daryti jei teisiškai esate nebeegzistuojančios valstybės pilietis?  (1)

58 metų Vasilijus Babina vasarį buvo paleistas iš Rusijos kalėjimo, kuriame praleido beveik tris dešimtmečius. Tačiau jo naujai atrasta laisvė tapo kebloka. Mat jis faktiškai vis dar yra Sovietų Sąjungos pilietis, rašo „Foreign Policy“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

V.Babina už grotų atsidūrė prieš Sovietų Sąjungos griūtį 1991 metais, kai jo gimtoji šalis dar egzistavo. Jekaterinburgo kalėjime jis atsidūrė už plėšimą, vagystę ir nužudymą. 

Išėjusiam iš kalėjimo vyrui buvo sugrąžintas jo sovietinis pasas, o Jekaterinburgui teko spręsti naują problemą: ką daryti su V.Babina, vadinamu paskutiniu sovietiniu piliečiu?

Regis, planas jau yra, tačiau iš kalėjimo išėjusiam nuteistajam jis neturėtų patikti. Miesto teismas nustatė, kad V.Babina yra pilietybės neturintis žmogus, todėl iki gegužės turi būti sulaikytas Jekaterinburgo migracijos centre, kuris rūpinasi neteisėtais imigrantais. 

Gegužę teismas nuspręs, ar pratęsti jo sulaikymą, kol pavyks išsiaiškinti, kokios šalies pilietis V.Babina dabar yra. 

Tai – problematiška, nes vyras gimė teritorijoje, kur dabar priklauso Kazachstanui. Rusijos pareigūnai tikisi jį deportuoti būtent į šią šalį. 

„Teisingumo ministerija paaiškino, kad nenori leisti V.Babinai pasilikti Rusijoje, bet nepaaiškino, kodėl“, – „E1.ru“ sakė sulaikytojo advokatas Romanas Kačanovas. 

Aktyvistai tuo pačiu metu kovoja, kad vyrui būtų leista pasilikti su Rusijai priklausančiame Altajaus krašte gyvenančia šeima. 

V.Babina nėra vienintelis pilietybės neturintis žmogus. Pasaulyje kelios žmonių grupės, pavyzdžiui Mianmaro valdžios diskriminuojama musulmonų mažuma, nėra laikomi jokios šalies piliečiais. 

Tiesa, kaip pažymi Jungtinių Tautų pabėgėlių agentūra, tokie žmonės dažnai neturi galimybės pasinaudoti pamatinėmis žmogaus teisėmis ir yra pasmerkti gyvenimui su kliūtimis ir nusivylimais. 

Skaičiuojama, kad pasaulyje yra tarp 3,5 mln. ir 12 mln. pilietybės neturinčių žmonių, tačiau V.Babinos atvejis unikalus – pastaruoju metu jau nebuvo kilę problemų dėl sovietinių piliečių statuso.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(21)
(2)
(19)

Komentarai (1)