Sritis, kurioje Rusija be prošvaiščių pralenkė JAV ir kitas regiono valstybes  (4)

JAV pakrančių apsaugos komendantas išleido griežtą įspėjimą, kad Rusija myliomis lenkia JAV savo karine plėtra Arktyje. Kuomet dėl klimato atšilimo Arktis tampa vis labiau prieinama, JAV gali būti užklupta visiškai nepasirengusi – geopolitiniai konkurentai sparčiai žingsniuoja į priekį, rašo „Foreign Policy“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV Pakrančių apsaugos komendantas Paulas Zukunftas įspėjo, kad Rusija Arkties regione kuria didžiulę karinę ir pramoninę infrastruktūrą, kuomet JAV dykinėja.

„Rusija rodo – čia aš esu pirma, o jūs visi kiti, turėsite mane vytis iki tol, kol ateis kita karta, kad mane pavytų. Jie atliko strateginį pareiškimą“, – teigė P.Zukunftas.

Pavyzdžiui, Rusija turi 40 ledlaužių – specializuotų laivų, kurie gali prasibrauti per storą Arkties ledą ir užtikrinti laivybos prieigą tiek kariniams, tiek komerciniams laivams. Tuo tarpu JAV teturi du šiuo metu veikiančius ledlaužius ir tik vienas iš jų yra prieinamas Arktyje.

Kuomet Arkties ledas tolsta, jis atidengia gamtos ištekliais turtingą dugną tokioms šalims kaip Rusija ir Kinija, kurioms tai pravartu.

Manoma, kad Arktyje gali glūdėti 30 proc. iki šiol nepanaudotų gamtinių dujų rezervų, 13 proc. naftos atsargų, ir taip pat trilijonu dolerių vertinamų mineralų. Anot P.Zukunfto, JAV bus sunku geopolitinius konkurentus laikyti atokiau nuo Arkties, jei šalis pati nesiims ten veikti.

„Poliarinė žvaigždė“ (Polar Star) – paskutinis išlikęs JAV sunkusis ledlaužis, kuris buvo pastatytas 1970 m. Jis jau gerokai senas ir jei sugestų, JAV Arktyje nebeturėtų nieko.

„Tik vieno ledlaužio turėjimas – tai vienas dalykas, dėl kurio aš negaliu miegoti“, – teigė P.Zukunft.

Jis siekia gauti JAV Kongreso finansavimą pastatyti šešis naujus ledlaužius iki 2023 m. Taip pat pažymima, kad naujiems ledlaužiams gali reikėti ginkluotų puolimo ir gynybos galimybių, siekiant apsisaugoti nuo bet kokio susidūrimo su Rusija.

Numatoma, kad Rusija artimiausiais metais paleis du naujus korvetės klasės ledlaužius laivus, ginkluotus kruizinėmis raketomis. Pasak P.Zukunft, JAV laivynas nieko nestato, kad galėtų tai atsverti.

Tokia plėtra Arktyje yra ekonomiškai naudinga Rusijai – 20 proc. šalies BVP sukuriama Arktyje.

„Jie dabar turi visas šachmatų figūras ant stalo, o mes dabar turime pėstininką ir galbūt bokštą, – sakė P.Zukunftas. – Jeigu pažiūrėtume į šį Arkties šachmatų žaidimą, tai pamatytume, jog jie mums paskelbė šachą ir matą jau pačioje pradžioje.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(24)
(3)
(21)

Komentarai (4)