Rusai ne mažesni vandalai nei džihadistai: UNESCO vertybes išraižė užrašais tarsi lauko tualetą  (4)

Palmyrą iš teroristinės grupuotės „Islamo valstybė“ atkovoję Rusijos kariai nusprendė čia palikti savo pėdsakų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Senoviniame Sirijos mieste ant neįkainojamų antikinių griuvėsių išbraižė užrašų. 

Rusijos portalo RBK žurnalistas Andrejus Zacharovas tviteryje pasidalijo nuotraukomis, kuriose – Palmyros griuvėsiai su užrašais kirilica „Groznas“ ir „Nina“, kuriuos akmenyse tikriausiai išraižė Čečėnijos sostinės ir Ninos išsiilgę kariai. 

Rusijos pajėgos Palmyrą per pastaruosius dvejus metus iš džihadistų atkovojo du kartus. Pavasarį atkovotame antikiniame amfiteatre koncertą surengė Rusijos Marijos orkestras. 

Kol miestą kontroliavo „Islamo valstybės“ kovotojai, UNESCO pasaulio paveldo objekte jie  susprogdino daug architektūrinių vertybių, taip sukeldami didžiulį pasipiktinimą. 

Džihadistai susprogdino ir sunaikino Palmyros triumfo arką, al Lato liūto statulą, Baal Šamino šventyklą ir Belo šventyklas, tai pat tris geriausiai išsilaikiusius senovinius mauzoliejus.

Kovotojai pirmą kartą užėmė Palmyrą 2015 metų gegužę ir susprogdino UNESCO saugomas romėnų laikų šventyklas bei išgrobstė senovinius dirbinius.

Tačiau niokojimas nesibaigė ir iš jų atėmus šią svarbią vietą. Šeštadienį Rusijos Federacijos naujienų agentūros FAN fotografas Kirilas Romanovskis užfiksavo ant kolonomis puoštų griuvėsių paliktus vandalų užrašus rusų kalba. 

Tiesa, Rusijos žiniasklaidoje apie Palmyrą kalbama kur kas pozityviau. FAN skelbė, kad mieste išsaugota apie 80 proc. architektūrinių ir istorinių paminklų. 

Be to, esą pradedama ir apgadintų paminklų restauracija, ir dar stovinčių saugojimas, perkeliant jų hologramas ir skaitmeninį archyvą. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(7)
(6)
(1)

Komentarai (4)

Susijusios žymos: