Tikriausiai visas Kremlius iš džiaugsmo trina rankas: Putinui pavyko fokusas, kurio niekas nebūtų galėjęs prognozuoti  (6)

Tikėtina, V. Putinas negali patikėti savo laime. Rusijos prezidentas ką tik patyrė didžiulę pergalę. Pergalę, kurios jam dar neseniai niekas nebūtų galėjęs prognozuoti, rašoma „Die Welte“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors Rusijos lyderis per pastaruosius metus atsikovojo tarptautinę politikos areną, ekonominėje plotmėje jo imperija atsidūrė kažkur neseniai pasaulyje praūžusios ekonominės krizės laikuose. Nuo pat Krymo krizės pradžios ir naftos kainų kritimo, į Rusiją atėjo ir ekonominė krizė. Tuomet staigiai nukrito pajamos iš prekybos naftos, Kremliui tapo beveik neįmanoma gauti pinigų iš tarptautinių finansų rinkų.

Tačiau kaip tik dabar viskas keičiasi. V. Putinui pavyko fokusas, kad iš naujo prisiviliotų investuotojus. Būtent tuo metu, kuomet santykiai tarp Kremliaus ir Baltųjų rūmų pasiekė patį žemiausią tašką nuo Šaltojo karo pabaigos, užsienio investuotojai ir vėl noriai kiša jam pinigus. Kremlius finansinėse rinkose žaismingai susirinko 3 mlrd. dolerių. Ir jis galėjo parduoti dar daugiau. Globalūs investuotojai pateikė prašymų už 6,6 mlrd. dolerių.

Skelbia sankcijas, tačiau pinigų užsidirbti nori

Kai antradienį amerikiečiai sustiprino sankcijas Rusijai, nepraėjo ir kelios valandos, kaip Kremlius rinkoms pateikė savo akcijas. Ir prekybą jomis vykdė ne šiaip kažkoks bankas, o valstybinis „VTB Kapital“, kuris įrašytas sankcijų sąrašuose abiejuose Atlanto krantuose.

Rusai netruko švęsti šios pergalės. VTB tarybos vadovas Andrejus Kostinas pažymėjo, kad tokiu būdu investicinis pasaulis nusprendė, jog sankcijos nėra esminis faktorius, jeigu sąlygos yra pakankamai patrauklios.

Iš tiesų investuotojai gavo pakankamai gerą siūlymą, jeigu lygintume su JAV ar Vokietijos. Daugiau nei 85 proc. vertybinių popierių pirkėjų buvo iš užsienio, daugiau nei trečdalis – JAV, lygiai 30 proc. – Didžiosios Britanijos. Net 4,25 proc. palūkanomis (už analogiškus JAV vertybinius popierius yra siūloma 2,25 proc.) nesusigundė tik euro zonos šalys – ten buvo parduota tik 9 proc. skolos lakštų. „Nepaisant žemų naftos kainų, Rusija turi prieigą prie patrauklaus finansavimo“, – leidiniui pasakojo J.-C. Samboras, besivystančių ekonomikų šalių ekspertas iš „BNP Paribas Investment Partners“ Londone.

Ne visi galėjo dalyvauti

Toks situacijos vystymasis rodo, kad Kremlius gali gana nesunkiai apeiti Vakarų sankcijas. Nors pati šalis ir nėra įrašyta į juoduosius sąrašus. Tačiau JAV valdžia dar praėjusiais metais perspėjo dėl dalyvavimo tokios akcijose. Anot JAV atstovų, Kremlius galų gale gautus dolerius perduotų neteisėta veikla kaltinamoms bendrovėms. Atsakydami į tai Vakarų bankai pasitraukė iš šio sandorio.

Dabartiniuose sandoriuose daugelis investuotojų neturėjo teisės dalyvauti. Pavyzdžiui, vokiečių „Union Investment“. „Mums nėra leidžiama turėti reikalų su VTB, – leidiniui „Bloomberg“ pasakojo fondų vadybininkas Dmitrijus Barinovas. – Mūsų padalinys „Compliance“ turi griežtus nurodymus dėl finansinių struktūrų, kurioms pritaikytos sankcijos“.

Investuotojai investuoja, Putinas džiaugiasi

Tačiau panašu, kad daugelį Vakarų investuotojų tai mažai jaudina. „Užsienio investuotojai norėjo gauti daug daugiau tokių popierių“, – pareiškė Ženevoje įsikūrusios investavimo bendrovės „RAM Capital“ vienas iš partnerių Ogeday Topcular. Rusams padėjo ir tai, kad „Euroclear Bank“ pripažino naujuosius rusų vertybinius popierius – taip įgalino prekybą skolų lakštais. Praėjusiais metais, kuomet Rusija pirmą sykį po sankcijų įvedimo pardavinėjo akcijas, „Euroclear“ atsisakė bendradarbiauti, tuo gerokai pažemindama Kremlių.

Sėkminga prekyba reiškia pokyčius finansų rinkose. Nuo pat 2014-ųjų Rusija kentėjo dėl savo įvaizdžio tarptautinėse rinkose. Priėmus sankcijas, o vėliau jas dar ir išplėtus, Rusija faktiškai atsidūrė izoliacijoje.

Tuo pačiu finansų rinkos tapo kaip ir Vakarų „pagalbininkėmis“, nes sustiprino baudžiamąsias priemones. Dabar visa tai kardinaliai pasikeitė. Rusijos skolų lakštų įsigijimo rizika staigiai krito.

V. Putinas didiesiems investuotojams įrodė savo kreditingumą. Per pastaruosius kelis mėnesius Kremlius pademonstravo palaipsninį ekonomikos augimą. Valiutos rezervai ir vėl viršija 400 mlrd. dolerių, tai yra 50 mlrd. dolerių daugiau, negu 2015-ųjų rezultatai. Maža to, ekonomika keliasi iš recesijos. Šiais metais prognozuojamas 1,2 proc. augimas, kitais – dar 1,6 proc., rašoma leidinyje. Tiesa, naujosios sankcijos gali dar pakoreguoti šiuos rodiklius.

Tačiau V. Putino tai kol kas pernelyg ne neramina. Jis šiuo metu gali mėgautis sėkme finansų rinkoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(15)
(29)
(-14)

Komentarai (6)