Mokslininkai kartais pranoksta patys save: sukurta vakcina nuo... heroino (Video)  (2)

Vakcina, kuri galėtų būti naudojama gydyti nuo heroino priklausomiems asmenims jau netolimoje ateityje. Tai patvirtino sėkmingus bandymus su primatais atlikę mokslininkai, rašė iflscience.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Scripps Research institute sukurta vakcina blokuoja malonumo pojūtį pavartojus narkotikų, o jos poveikis tęsėsi net 8 mėnesius po pirmojo skiepo. Tai pirmieji tokio tipo vaistais, blokuojantys opioidų poveikį, kurie pasiekė tokį tolimą tyrimų etapą. Dabar mokslininkai tikisi, kad gautas rezultatas bus pakankamas įrodymas gauti licenciją ir leidimą pradėti klinikinius tyrimus.

Šie vaistai veikia „išmokydami“ imuninę sistemą gaminti antikūnus, kurių veikla suaktyvėja į organizmą patekus narkotikams. Tokios kūno reakcijos buvo pasiekta vakcinoje panaudojant dalį heroino molekulės struktūros.

Dėl šios priežasties, į organizmą patekus dozei heroino, nauji antikūnai narkotinę medžiagą užpuola ir neutralizuoja. Beždžionės, kurioms buvo suleisti vaistai, taip ir neapsvaigo, kadangi heroino molekulės buvo užblokuotos dar prieš medžiagoms pasiekiant smegenis.

„Tai patvirtina mūsų anksčiau atliktus bandymus su graužikais, todėl tikime, kad einame teisinga linkme ir artėjame prie klinikinių tyrimų ir bandymų su žmonėmis“, – aiškino tyrimui vadovavęs Kimas Janda. 

Tikimasi, kad šie vaistai padės išgydyti nuo heroino priklausančius asmenis panaikinant malonumą, kurie jį jaučia pavartojus narkotiko. Taip stipriai sumažėtų jų motyvacija vartoti narkotikus bei sumažintų atkryčio atvejus. 

Tyrimo metu primatams buvo duotos heroino dozės. Mokslininkai pastebėjo, kad keturioms iš trijų vakcinų kursą turėjusių beždžionių, nepasireiškė joks narkotinių medžiagų poveikis. Pastebėta, kad vaistai geriausiai veikia mėnesį po skiepijimo, tačiau jų poveikis gali išlikti ir daugiau nei 8 mėn.

Dvi iš keturių beždžionių prieš tai buvo skiepytos prieš septynis mėnesius, ankstesniojo tyrimo metu. Tai, kad jų organizmai daug geriau sureagavo į antrąjį skiepą suteikia vilčių, jog nustačius tam tikrą vakcinavimo kursą skiepijant žmones, galėtų būti sukurtas ilgalaikis imunitetas heroinui, kuris padėtų pasveikti nuo priklausomybės.

Šis tyrimas buvo paskelbtas Journal of the American Chemical Society ir nurodė, kad nors vakcina yra efektyvi gydant tik priklausomybę nuo heroino, o ne nuo visų opioidų. Visgi šie vaistai pasirodė efektyvūs ir malšinant „dizainerio narkotiku“ vadinamo Fentanilio poveikį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(10)
(2)
(8)

Komentarai (2)