Dar po 30 metų žmogaus evoliucija pasikeis kardinaliai: neįmanoma net įsivaizduoti, kas mūsų laukia ateityje  ()

Jau ne kartą rašėme, kad žmonija seksu užsiima vis rečiau. Tai jau yra laikoma problema, tačiau žmonių mylėtis juk nepaskatinsi. Dabar mokslininkai teigia, kad jau visai greitai seksu žmonės neužsiims net norėdami susilaukti vaikų.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2017-07-06 Dar po 30 metų žmogaus evoliucija pasikeis kardinaliai: neįmanoma net įsivaizduoti, kas mūsų laukia ateityje  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Profesorius Hankas Greely teigia, kad nepraeis nei 30 metų, kai žmonės sekso nebelaikys tinkamu būdu vaikams susilaukti. Mokslininko nuomone, tėvai tiesiog lankysis laboratorijose, kur jiems bus pateiktas platus embrionų pasirinkimas. Teoriškai tai leis išsirinkti sveikiausią ir gabiausią vaiką, tačiau mokslininkas teigia, kad tai tiesiog paskatins tėvų konfliktus.

Kaip reikia išsirinkti tinkamiausią vaiką? Juk objektyvių kriterijų nėra. Vienas embrionas turės didesnę tikimybę susirgti diabetu ar storosios žarnos vėžiu, bet bus labai talentingas muzikantas, o kitas - bus labai protingas matematikas, bet susidurs su didele šizofrenijos rizika - kaip tėvams reikės išsirinkti? Greely teigia, kad jiems taikiai to padaryti daugeliu atveju tiesiog nepavyks ir daug porų susidurs su santykių problemomis.

Bet galbūt vaikai ir visuomenė, kurią jie formuos, bus geresni, sveikesni ir talentingesni? Ne visai taip. Viskas priklauso ne tik nuo tėvų pasirinkimo, bet ir nuo jų genų. Šioje ateityje, kurią piešia Greely, embrionai bus kuriami pasinaudojant tėvų lytinėmis ląstelėmis, todėl jie vis tiek pasižymės ir blogosiomis tėvų savybėmis. Tai yra, nebent genetinė inžinerija įveiks etines ir technologines kliūtis, vaikai vis tiek sirgs, vis tiek turės blogų charakterio bruožų ir vis tiek turės sunkiai dirbti, kad ką nors pasiektų.

Mokslininkas tokią prognozę sukūrė ne atsitiktinai. Jis remiasi pastebima genetinės diagnostikos pažanga. Jau dabar galima nustatyti embriono lytį ir kai kurių ligų riziką, tačiau procesas vis dar yra labai brangus. Bet juk technologijos pinga ir juda į priekį šuoliais. Tai reiškia, kad ateityje genetikai galės apie embrioną pasakyti kur kas daugiau, o pats procesas kainuos kur kas pigiau.

Tai negi žmonės nustos mylėtis visiškai? Tikriausiai, kad ne. Nors žmonija yra aptingusi ir dėl neaktyvaus gyvenimo būdo seksu užsiima rečiau, mažai tikėtina, kad per 30 metų jo atsisakys visiškai. Bent jau dėl malonumo tai tikrai darys. Kur kas įdomesni klausimai kyla, jei žiūrėtume tolyn už Greely prognozių - kaip evoliucija keis žmones, jei seksas dauginimuisi nebebus reikalingas?

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(18)
(18)
(0)

Komentarai ()