Paskutinė egzekucija giljotina Europoje įvyko ne taip seniai kaip jums atrodo: egzekucijos vykdymo procedūra nufilmuota ir paviešinta (Video)  (1)

Hamida Djandoubi buvo žemės ūkio darbininkas iš Tuniso, gyvenęs Prancūzijoje. 1974 metais jis pagrobė, kankino ir nužudė savo buvusią merginą. Tokie nusikaltėliai į istorijos puslapius neįeina, tačiau apie Djandoubi buvo kalbama dar ilgai, nes jis – paskutinis žmogus, kuriam mirties bausmė buvo įvykdyta giljotina.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Djandoubi nebuvo geras žmogus. 1971 metais jam buvo amputuota didžioji dalis dešinės kojos. Ligoninėje jis susipažino su Elisabeth Bousquet, kuriai visaip meilikavo, kad tik pelnytų merginos palankumą. Tačiau jau 1973 metais ji jį apkaltino bandymu įtraukti ją į prostituciją. Jis buvo suimtas, tačiau greitai paleistas vėl ėmėsi senų darbų – į prostituciją įtraukė dvi merginas.

1974 metais jis pagrobė Bousquet ir kitų dviejų merginų akivaizdoje ją kankino – mušė, cigarete degino jos veidą, krūtinę, lytinius organus. Vėliau įniršęs jis ją nutempė į automobilį, nusivežė už miesto ir pasmaugė. Jis prigrasino merginas nieko nesakyti ir šios tylėjo. Bousquet kūnas buvo rastas po trijų dienų, tačiau Djandoubi nė kiek neišsigando, kad bus pričiuptas. Greitai jis pagrobė dar vieną merginą, bandydamas ir ją pastūmėti į prostituciją, tačiau ši pabėgo ir padėjo policijai sučiupti Hamida Djandoubi.

Teismas nesunkiai įrodė vyro kaltę. Vienintelis būdas, kuriuo Djandoubi dar bandė gintis, buvo sveikatos problemų eskalavimas. Jis teigė, kad kojos amputacija jį pastūmėjo imtis nešvarių darbų ir daug gerti, jis virto visai kitu žmogumi ir negalėjo susivaldyti. 1977 metų vasarį jis buvo nuteistas mirties bausme ir prezidentas malonės jam tikrai neketino išreikšti.

Egzekucijos vykdymo procedūra

Mirties bausmė Prancūzijoje 1791-1981 metais buvo vykdoma nukertant galvą giljotina. Buvo manoma, kad tai – ne tik teisingas, bet ir humaniškas būdas užbaigti nusikaltėlio gyvenimą. Žinoma, ir pakankamai pigus. Sušaudymas buvo taikomas tik nusikaltusiems kariams. Nors oficialiai mirties bausmė Prancūzijoje panaikinta 1981 metais, paskutinis nukirsdinimas buvo įvykdytas 1977 – tai buvo būtent Hamida Djandoubi egzekucija, įvykdyta Marcel Chevalier.

Šis budelis karjerą pradėjo 1958 metais ir per visą savo karjerą užbaigė 40 nusikaltėlių gyvenimus. Hamida Djandoubi buvo paskutinis jo darbas, kartu ir paskutinė legali giljotinos auka ir paskutinis žmogus, kuriam mirties bausmė įvykdyta Vakarų Europoje bei Europos Sąjungoje. Nereikėtų stebėtis, kad tai vyko Prancūzijoje – juk būtent šioje šalyje įvyko ir paskutinė tikra dvikova (kuri buvo nufilmuota ir patalpinta į „YouTube“).

1977 metų rugsėjo 10 dieną Djandoubi galva buvo nukirsta. Po to dar keli žmonės buvo nuteisti mirties bausme, tačiau jos išvengė, nes 1981 metais mirties bausmė buvo panaikinta. Dažnai spėliojama, ar giljotina nebuvo humaniškesnis egzekucijos įrankis nei mirtina injekcija, tačiau dabar šios diskusijos jau nebeturi prasmės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(32)
(5)
(27)

Komentarai (1)