Buvusios Šiaurės Korėjos karės atskleidė, kaip gyvena ir jaučiasi režimui tarnaujančios moterys (Video)  ()

Šiaurės Korėjos režimas dažnai laikomas pačiu blogiausiu pasaulyje. Žmogaus teisių pažeidimai šalyje tikrai nėra naujiena, o ir pats supratimas apie tai, kaip valdžia gali elgtis su savo žmonėmis, yra visiškai kitoks nei pas mus. Todėl nemažai žmonių galvoja – kaip Šiaurės Korėjos kariuomenėje jaučiasi ten tarnaujančios moterys? Ar jos nėra išnaudojamos? Bent jau dalis šių spėlionių gali būti patvirtintos iš pirmų lūpų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Viena Pietų Korėjos TV laidų vedėja karinės tematikos restorane, kuris garsėja savo vištiena, susitiko su keliomis Šiaurės Korėjos dezertyrėmis. Mums sunku įsivaizduoti gyvenimą toje šalyje, o kariuomenė apskritai yra visai atskira visuomenės dalis. Todėl įdomu iš pirmų lūpų išgirsti kaip ten gyveno moterys. Juk ne kartą žiniasklaidoje skaitėme, kad ten trūksta maisto, o kariai yra verčiami dirbti ūkiuose. Taigi, nieko keisto, kad šių moterų pasakojimai šiurpina.

Viena iš dezertyrių teigė, kad kiekviena vyrai Šiaurės Korėjos kariuomenėje privalo tarnauti net 11 metų, o moterims tarnauti tuomet dar nebuvo privaloma, todėl jos tarnaudavo 6. Kodėl moterys ryždavosi tarnauti? Kad lengviau įstotų į partiją.

Ji teigė, kad buvo dienų, kai jos pietūs buvo trys pilni šaukštai ryžių. Nepriteklius juntamas ne tik maisto trūkume. Nors Šiaurės Korėjoje šlovinamos komunistinės vertybės, žmonės natūraliai nori sukaupti kuo daugiau turto, nes jis garantuoja šiokį tokį saugumą. Todėl kariuomenėje masiškai vagiama. Vagiami asmeniniai daiktai, valstybės išduoti ekipuotės elementai, maistas, uniformos – viskas.

Tiesa viena iš pašnekovių pažymėjo, kad tarnauti kariuomenėje jai patiko - pratybos ir ginklai jai buvo prie širdies, o civilis gyvenimas pasirodė sunkesnis. Kariuomenėje nereikia rūpintis drabužiais ir maistu, nesi priklausomas nuo savo tėvų. Tačiau tie, kurie dalija uniformas ar gali pasiūlyti kitus geidžiamus dalykus, dažnai šantažuoja moteris, kad įsitemptų jas į lovą.

Moteris pasakojo, kad Šiaurės Korėjoje nuolat pabrėžiama, kad moterys nėra tokios stiprios ir protingos kaip vyrai. Dažnai jos laikomos resursu, kurį galima išnaudoti. Kita dezertyrė pridūrė, kad aukšto rango karininkai dažnai miega su jiems patinkančiomis karėmis – tai nėra labai slepiama.

Viena iš pašnekovių pasakojo, kad tarnaudama kariuomenėje jau buvo labai sulysusi, kai vienas generolas visiems liepė išeiti iš kambario, o jai nurodė nusirengti. Jis sakė, kad nori patikrinti jos būklę, bet tuomet jis aštuoniolikmetę užpuolė ir norėjo išprievartauti. Ji pradėjo klykti, todėl jis ją stipriai sumušė. Karininkas taip stipriai smogė moteriai į galvą, kad jai iš ausies pradėjo bėgti kraujas, o vėliau klibėjo dantys. Tuomet jis jai liepė apsirengti ir niekam apie incidentą nepasakoti. O pasakoti ji ir neturėjo kam – daugelis moterų tai patyrė.

Žiūrint interviu į akis krenta ir kultūriniai skirtumai. Moterys skirtingai reaguoja į maistą. Viena buvusi Šiaurės Korėjos gyventoja pasigyrė, kad anksčiau buvo labai įgudusi kiaulių skerdėja, o kita pareiškė, kad Šiaurės Korėjoje nebuvo girdėjusi apie sūrį. Kuomet laidos vedėja pajuokavo, kad restorano dekoracijose matomą amuniciją yra mačiusi tik komiksuose, buvusi Šiaurės Korėjos karė tik ironiškai šyptelėjo – „Tu tokia miela“.

Pilną reportažą galite pamatyti šiame vaizdo įraše:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(28)
(1)
(27)

Komentarai ()