Sveikatos testas, kurį namie galite kasdien atlikti po kelis kartus - ką apie sveikatą galite sužinoti iš šlapimo spalvos?  ()

Šlapinasi visi. Be išimties. Vis tik, koks procentas žmonių, prieš nuleisdami vandenį, žvilgteli į tai, kaip atrodo jų šlapimas? Skamba gal ir bjaurokai, tačiau tai gali suteikti naudingos informacijos apie jūsų sveikatą, rašo Shared.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pagal šlapimo spalvą galima spręsti apie tam tikras ligas, skysčių trūkumą ar kitas problemas.

Jokios spalvos – šlapimas permatomas

Jei šlapimas yra bespalvis, tikėtina, kad geriate daug skysčių. Vis tik, nepersistenkite. Gerkite šiek tiek mažiau vandens, nes net ir gerų dalykų kartais gali būti per daug.

Šviesi šiaudų spalva

Tai ideali spalva, kuri rodo, kad organizmas gauna pakankamai skysčių, o žmogaus nekamuoja jokie sveikatos negalavimai, na, bent jau susiję su inkstais ir kepenimis.

Skaidriai šviesi spalva

Tai taip pat normali šlapimo spalva ir rūpintis tikra nėra dėl ko.

Tamsiai geltonas šlapimas

Tai taip pat vis dar priskiriama normaliam šlapimui, tačiau vertėtų vartoti daugiau skysčių. Suaugęs žmogus per dieną turėtų išgerti apie 8 puodelius vandens.

Gintaro arba medaus spalva

Jums itin trūksta skysčių, todėl turite gerti daugiau vandens. Jei pastebite, kad šlapimas dar labiau patamsėjo, kreipkitės į medikus, kad šie atliktų reikiamus tyrimus.

Rožinis ar rausvas šlapimas

Tokia šlapimo spalva gali atsirasti dėl suvalgyto maisto, pavyzdžiui, pupelių, rabarbarų ar mėlynių, tačiau kartais tai gali reikšti ir kraują šlapime. Tokia spalva gali rodyti inkstų ligas, auglius, šlapimo takų infekciją, prostatos problemas ar net apsinuodijimą gyvsidabriu. Taigi, būtina apie tai pasakyti jus prižiūrinčiam gydytojui ir atlikti tyrimus.

Oranžinis šlapimas

Tai gali rodyti stiprų skysčių trūkumą, tačiau ir kepenų ar tulžies latakų ligas.

Mėlynos arba žalios spalvos šlapimas

Viskas ne taip baisu, kaip tai skamba. Dažniausiai tokia spalva šlapimą nudažo maistas, tačiau jei tai tęsiasi ilgesnį laiką, tokia spalva gali reikšti infekciją ar itin retą genetinę ligą. Būtinai pasakykite apie tai gydytojui.

Putojantis arba šnypščiantis šlapimas

Putojantis šlapimas įprastai nereiškia nieko blogo, tačiau jei pastebite tai dažnai, gali būti, kad jūsų mityboje per daug baltymų arba jūs sergate inkstų liga. Šiuo klausimu verčiau pasikonsultuokite su gydytoju.

Šlapimo spalvą gali keisti vaistai, maistas ar laisvinamieji, tačiau kartais tai gali rodyti ir sveikatos problemas. Pasikliaukite savo instinktais, stebėkite save ir jei kažkas kelia nerimą, kreipkitės pagalbos į gydytojus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(16)
(3)
(13)

Komentarai ()