10 artėjančio infarkto pranašų, kurių negalima pražiopsoti: jei skundžiatės šiais simptomais, reikėtų kreiptis į gydytoją  ()

Netikėta Rusijos pasiuntinio Jungtinėse Tautose Vitalijaus Čiurkino (64) mirtis daugelį privertė susimąstyti apie persidirbimą, įtampą ir širdies problemas. Būtent šios priežastys, kaip manoma, turėjo įtakos aukštas pareigas užimančio pareigūno mirčiai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Daugelyje Vakarų šalių širdies ir kraujagyslių ligos yra dažniausia mirties priežastis, lenkianti net vėžį. Kodėl dėl jų miršta tiek daug žmonių? Pirmoji priežastis yra ta, kad pasireiškus pirmiesiems požymiams, niekas neskuba ieškoti pagalbos. Apmaudu, tačiau ne visada tokių ligų požymiai būna tokie intensyvūs ir akivaizdūs. Jie priklauso nuo konkretaus asmens ir lyties.

Pirmuosius širdies lygų požymius sunku nustatyti, todėl gydytojai įspėja neignoruoti pirmųjų pavojaus signalų, galvojant, jog jie praeis arba ieškoti kitų priežasčių. Tai ypač aktualu vyresniems, virš 65 metų, žmonėms. Taip pat asmenims, turintiems širdies rizikos veiksnių, tokių kaip didelis cholesterolio kiekis, aukštas kraujospūdis, nutukimas, rūkymas, cukrinis diabetas, arba širdies ligų paveldimumas. Štai keli požymiai, galintys reikšti, kad turite rimtų širdies problemų.

1. Nemalonus jausmas krūtinės srityje. Skausmas krūtinėje yra klasikinis širdies priepuolio požymis. Tačiau nereikia manyti, kad prieš kiekvieną infarktą būtinai jaučiamas skausmas krūtinėje. Su širdimi susijęs skausmas jaučiamas už krūtinkaulio, šiek tiek kairiau, apie širdį.

Nemalonus spaudimo jausmas nupasakojamas lyg „dramblys sėdėtų ant krūtinės“. Moterims dažnai skausmas būna ne toks stiprus, taip pat jos dažniau tą skausmą apibūdina kaip deginantį, ne spaudžiantį ar slegiantį. Kartais žmonės šį skausmą supainioja su pilvo ar skrandžio problemomis.

2. Kosulys. Nuolatinis kosulys ar švokštimas gali būti širdies nepakankamumo simptomas – skysčių kaupimosi plaučiuose rezultatas. Žmonės, sergantys šia liga, kosėja su krauju.

3. Galvos svaigimas. Širdies priepuoliai gali sukelti galvos svaigimą ir sąmonės netekimą. Tai gali būti potencialiai pavojingi širdies ritmo sutrikimai, vadinami aritmija.

4. Pykinimas arba apetito stoka. Prieš infarktą žmonėms įprasta jausti pykinimą ar vemti jo metu. Dėl pilvo patinimo, susijusio su širdies nepakankamumu, gali sumažėti apetitas.

5. Nuovargis ir silpnumas. Ypač tarp moterų, neįprastą nuovargį galite jausti tiek pačio infarkto metu, tiek savaites ar dienas iki jo. Žinoma, nuovargį galite jausti ir dėl kitokių priežasčių, tačiau šis yra nuolatinis ir kylantis be priežasties. Prieš infarktą taip pat jaučiamas ypatingas silpnumas. Kai kuriems būna sunku nulaikyti net popieriaus lapą.

6. Įvairių kūno dalių skausmas. Prieš širdies priepuolį, skausmas prasideda krūtinėje ir plinta į pečius, rankas, alkūnes, nugarą, kaklą, žandikaulius ar pilvą. Kartais skausmo krūtinės srityje galite net nejausti – tik skausmas kitose kūno srityse, pavyzdžiui, vienos ar abiejų rankų, tarp pečių. Skausmas gali užeiti ir praeiti.

7. Dažnas ir nereguliarus pulsas. Gydytojai sako, kad nieko blogo, jei retkarčiais pulsas sutrinka. Bet dažnas ir nereguliarus, ypač kartu su silpnumu, galvos svaigimu ar dusuliu pasireiškiantis, pulsas gali būti infarkto, širdies nepakankamumo arba aritmijos įrodymas.

8. Dusulys. Žmonės, kurie jaučia dusulį poilsio metu arba po minimalaus krūvio, gali sirgti plaučių ligomis, pavyzdžiui, astma arba lėtine obstrukcine plaučių liga. Bet dusulys taip pat gali reikšti širdies priepuolį arba jo nepakankamumą. Kai kurie žmonės prieš infarktą nejaučia spaudimo krūtinės srityje, tačiau stipriai dūsta.

9. Prakaitavimas. Dažnas artėjančio infarkto požymis yra šaltas prakaitas. Galite sėdėti ant kėdės, bet prakaituoti taip, lyg būtumėte ką tik dirbęs.

10. Tinimas. Dėl širdies nepakankamumo gali padidėti skysčių kaupimasis organizme. Tai gali sukelti įvairių kūno dalių – pėdų, kulkšnų, blauzdų ar pilvo tinimą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(16)
(9)
(7)

Komentarai ()