Tai bus tikra svajonė ir amžiaus atradimas medicinoje: kuriamas prietaisas, kuris vienu ypu diagnozuos 17 skirtingų ligų, o naudotis juo bus galima ir namie (Video)  ()

Idealiame pasaulyje norėtume nesirgti visai. Bet gyvename realiame pasaulyje, tad svajojame, kad visas ligas būtų galima diagnozuoti greitai, pigiai ir neinvaziniu būdu. Svarbiausia, tokiu būdu ligas būtų galima pastebėti daug greičiau ir paprasčiau.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ši tarsi iš fantastinio Holivudo filmo nužengusi idėja yra arčiau realybės, nei galite įsivaizduoti – kuriamas į alkotesterį panašus aparatas, kuris aptiktų žmogų kamuojančias ligas vien papūtus į jį.

Analizuodamas vien iškvėpto oro pavyzdį, šis prietaisas gali identifikuoti 17 skirtingų ligų – įskaitant Parkinsono ligą, sklerozę, inkstų ligas bei kai kurias vėžio atmainas: tokias, kaip plaučių, prostatos bei kiaušidžių vėžį.

Šį prietaisą kuriančiai mokslininkų komandai vadovaujantis 56-erių metų amžiaus Izraelio technologijos instituto mokslininkas Hossamas Haickas sako, kad šiais laikais vienas didžiausių iššūkių yra ligų aptikimas ir nustatymas, kai žmogus jaučiasi visiškai sveikas.

H. Haickas sako, kad prietaisas, pavadintas „Na-Nose“, gali aptikti ligas dar ankstyvoje jų vystymosi stadijoje, o taip pat prognozuoti, ar žmogus turi didelę tikimybę susirgti tam tikra liga.

9 pasaulio vietovėse buvo tiriami 1404 sveiki ir sergantys bandomieji – ir buvo nustatyta, kad prietaisas nustato ligas 86% tikslumu.

Tiesa, šis rodiklis yra nepakankamai geras, kad prietaisas būtų naudojamas kliniškai kaip diagnostinis prietaisas.

Tačiau visa tai rodo, kad einama tinkama linkme ir ateityje ligos gali būti nustatomos žymiai lengviau, nei dabar.

Su kiekvienu oro iškvėpimu mūsų plaučiai išmeta anglies dioksidą ir jo vietą užima šviežias oras.

Tačiau kartu su anglies dioksidu iškvepiame ir daugiau įvairių medžiagų. Mokslininkai identifikavo daugiau nei 100 cheminių medžiagų, kurios išmetamos iš žmogaus organizmo kiekvieno iškvėpimo metu, ir 13 iš jų yra siejamos su įvairiomis ligomis.

Prietaisas turi dirbtinio intelekto principu pagrįstą nanomatuoklį, kuris analizuoja medžiagas ir nustato, ką tai reiškia sveikatos požiūriu. Kai šių medžiagų koncentracija nukrypsta nuo įprastos normos, tai yra ženklas, kad kažkas negerai.

Tiesa, tai nėra nauja idėja. Dar 400 m. pr. Kr. Hipokratas savo studentams siūlė, kad šie uostytų savo pacientų burnos kvapą – kadangi saldus kvapas išduoda cukraligę.

H. Haickas sako, kad mokslininkai dirba, kad galėtų šią technologiją įmontuoti į išmaniuosius telefonus – kad ligas būtų galima nustatyti vien paprasto pokalbio metu.

Nors tai atrodo keista, ankstyvas tokios ligos, kaip plaučių vėžys, diagnozavimas gali padidinti išgyvenimo galimybes net iki 70%.

Tačiau prieš šiam prietaisui patenkant į rinką, mokslininkai privalo pagerinti jo tikslumą. Tyrimas rodo, kad naujos kartos aparatas, sukurtas naudojant geresnes medžiagas, gali būti žymiai tikslesnis.

Mokslininkai taip pat turi įvertinti tai, kad prietaisas vienu metu tikrina daugybės ligų tikimybę – dėl ko tikslumas gali dar labiau nukentėti.

Parengta pagal The Business Insider

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(16)
(0)
(16)

Komentarai ()