Siurrealistinis vaizdelis ne arachnofobams - mokslininkai nežino, kodėl šie tarantulai yra mėlyni (Video)  ()

Kuomet mintyse piešiate tarantulo paveikslą, greičiausiai įsivaizduojate siaubingą juodą ir plaukuotą vorą. Tačiau interneto platybėse pasirodė neįtikėtinas vaizdo įrašas, kuris ateityje gali pakeisti jūsų įsivaizdavimą. Filmuotoje medžiagoje rodomas labai retas, ryškiai mėlynos spalvos tarantulas, vadinamas Poecilotheria metallica, tačiau mokslininkai nėra tikri, kodėl jis tokiu tapo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Barselonoje gyvenantis medicinos studentas Daniel Valcarcelis, pasidalino neįtikėtinu vaizdo įrašu internete, nors neaišku, kur ši vaizdo medžiaga buvo įrašyta. Video medžiagoje matomas ryškiai mėlynas tarantulas su baltomis juostomis, ropojantis žmogaus ranka auktyn ir žemyn.

Pagal IUCN pavojingų rūšių raudonąjį sąrašą, Poecilotheria metallica, kurį galime rasti tik 100 - to kvadratinių kilometrų plote Indijoje, yra įvardytas kaip kritiškai nykstantis.

IUCN interneto svetainėje rašoma, kad buveinės, kurioje ši rūšis gyvena, yra labai prastos būklės, nes nuolat kertami miškai.

„Buveinė susiduria su dideliu aplinkinių kaimų spaudimu, taip pat nuo maištininkų, kurie naudoja miško išteklius savo egzistencijai ir operacijoms. Manoma, kad buveinių plotas per metus sumažėjo, tuo pačiu sumažėjo ir buveinių kokybė vorams, kurie gyvena ertmėse ir giliuose senų medžių įtrūkimuose“.

Mėlyna vorų spalva – mįslė

Nors mokslininkai nustatė, kad yra mažiausiai 40 mėlynų vorų rūšių, jie vis dar nesugeba išsiaiškinti, kodėl jie susiformavo būtent tokios spalvos. 2015 metais, Akrono universiteto ir Ohajo universiteto mokslininkai teigė, kad mažai tikėtina, jog spalva išsivystė dėl partnerių atrankos – kaip kitų spalvotų vorų rūšių atveju.

Šio tyrimo autorius Bor-Kai Hsiung sakė BBC: „spalva vystėsi iš daugialypių genų, ir skirtingi mechanizmai sukūrė tokią pačią mėlyną spalvą. Tai yra labai tvirtas įrodymas, kad ši spalva turi svarbią vaizdinės signalizacijos funkciją. Tyrėjai teigia, kad spalva gali padėti vorams naktį pasislėpti nuo plėšrūnų, nors ponas Bor-Kai Hsiungas teigia, jog atsakymas dar yra nežinomas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(4)
(0)
(4)

Komentarai ()

Susijusios žymos: