Sportas ne visada sveikata - naujas tyrimas parodė, kiek kartų mankštinantis per savaitę galima sulaukti infarkto  (5)

Dažnai kartojama, kad žmonės turi daugiau judėti ir rūpintis savo kūnu. Tai, žinoma, yra geras patarimas, tačiau kai kurie vyrai jį priima per daug rimtai. Naujas tyrimas atskleidė, kokio dažnumo treniruotės gali baigtis ankstyva mirtimi - geriau jau nuo to susilaikykite.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai atskleidė, kad tie vyrai, kurie per savaitę intensyviai sportuoja 7,5 valandas ar daugiau, pasižymi beveik dvigubai didesne rizika susirgti širdies ligomis. Taip yra todėl, kad per daug intensyvus ir dažnas sportas yra didelis krūvis arterijoms, kuriose pradeda kauptis kalcis. Ilgainiui šios sankaupos gali privesti prie įvairių širdies ligų ir infarkto. Tačiau įdomu tai, kad per dažnas sportas kenkia tik baltaodžiams.

Ilinojaus Universiteto mokslininkai kurį laiką stebėjo 3 175 žmones, nuolat matuodami kalcio lygį jų kraujagyslėse. Mokslininkai manė, kad sportas gali sumažinti kalcio kaupimąsi ir taip padėti išvengti širdies ligų ateityje. Tačiau rezultatai buvo priešingi - tie, kurie sportuoja daugiau nei 7,5 valandos per savaitę susiduria su 86 % didesne rizika susirgti širdies ligomis. Dar daugiau - šie žmonės pasižymi 27 % didesne širdies ligų rizika nei tie, kurie sportuoja per mažai.

Daug sportuojančios moterys taip pat gali pasididinti širdies ligų riziką, tačiau ne tiek, kiek vyrai. Juodaodžiai gali laisvai sportuoti 7,5 valandas per savaitę neiššaukdami papildomų širdies sveikatos problemų. Mokslininkai kol kas nežino, kokie mechanizmai tai lemia, tačiau tolimesni tyrimai turėtų tai atskleisti. Tačiau mokslininkai nepataria mesti sporto.

Saikingas sportavimas, aktyvus gyvenimo būdas ir sveika mityba gali efektyviai prailginti gyvenimą ir pagerinti širdies sveikatą. Tačiau, kaip ir visada tokiais atvejais, viską daryti reikia su saiku. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(32)
(16)
(16)

Komentarai (5)