10 visuotinai pripažintų, bet dažnai pamirštamų dalykų, kurie sukelia vėžį: kuo daugiau jų atsisakysite, tuo sveikesni būsite  ()

Vėžys – liga, kuri diagnozuojama milijonams žmonių. Nors dedama daug pastangų, kad būtų atrasti geresni vėžį gydantys vaistai ir metodai, svarbiausias dalykas, ką reikėtų daryti norit išvengti šios ligos, tai imtis prevencijos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Štai kokių dalykų reikėtų vengti, jei norite sumažinti vėžio susirgimų riziką.

Mėsa

Kad ir kokia skani ji bebūtų, mėsos vartojimas gali padidinti šansus susirgti vėžiu. Mėsa, ypač apdirbta, savo sudėtyje turi nitratų, kurie, pasak mokslininkų įrodymų, sukelia vėžį. Galiausiai, per didelis baltymų kiekis taip pat nėra sveikas. Labiausiai vertėtų vengti ant grotelių keptos mėsos. Būtent taip ruošiama mėsa išskiria mums pavojingas medžiagas. Jei norite turėti kuo mažiau šansų susirgti vėžiu, patariama sumažinti mėsos vartojimą, papildant ją daržovėmis, mėsą vartoti tik troškintą arba virtą. 

Žmogaus papilomos virusas

Žmogaus papilomos virusas yra pernešamas lytiškai, be to, jį itin sudėtinga pastebėti, todėl manoma, jog šis virusas sukelia vėžį. Nors ŽPV yra dažniausia lytiniu būdu platinama infekcija, ne visi ja užsikrėtę susirgs vėžiu. Kad sumažintumėte vėžio, susijusio su šia liga, riziką, sekso metu būtina dėvėti prezervatyvą ir, jei tik norite, pasiskiepyti.

Komerciniai dezodorantai

Daugelis komercinių dezodorantų ir antiperspirantų savo sudėtyje turi tokias medžiagas, kaip aliuminis, kurios yra be galo pavojingos. Pažastų sritis yra labai jautri, kadangi joje aptinkama daugiausia limfmazgių. Dezodorantuose esantys ingredientai įsigeria į odą, po to patenka į limfų sistemą. Po ilgo laiko šios medžiagos organizme sukelia sumaištį. Vietoje to patariama rinktis kuo natūralesnius dezodorantus.

Mobilieji telefonai

Šiais laikais nei vienas žmogus negali įsivaizduoti savo gyvenimo be šio prietaiso. Tačiau vertėtų sunerimti tiems, kurie nepaleidžia telefono iš rankų, nes jie, kaip ir mikrobangų krosnelės, skleidžia radiaciją. Laikant telefoną prie galvos, po kurio laiko smegenyse atsiras vėžinių ląstelių. Todėl patariama mobiliuoju telefonu naudotis tik tada, kai būtina arba įsigyti laisvų rankų įrangą.

Dirbtiniai saldikliai

Nors šie produktai turi mažiau kalorijų, jie yra gerokai blogesni, nei įprasti saldikliai. Buvo atlikti tyrimai, kurie padėjo išsiaiškinti, jog dirbtiniai saldikliai padeda augti vėžiniams dariniams. Nors tyrimai, nagrinėjantys, kokią įtaką žmonėms turi dirbtiniai dažikliai, nebuvo atlikti, geriau jau pasaugoti save nei labai rizikuoti, o po to gailėtis.

Fluoridas

Šios medžiagos randama tiek vandenyje iš čiaupo, tiek dantų pastoje. Nors atlikti tyrimai nerodo, jog fluoridas yra susijęs su vėžiu, produktų, kurių sudėtyje yra šios medžiagos, vartojimas, gali padaryti neigiamą efektą jūsų sveikatai.

Aukštos įtampos elektros laidai

Elektros laidai bei kiti prietaisai, kurie perneša elektros energiją, skleidžia labai mažą kiekį elektromagnetinės spinduliuotės. Šis reiškinys gali sukelti neigiamų padarinių jūsų sveikatai. Patariama būti kaip galima toliau nuo šių prietaisų, o ypač ilgai nestovėti po aukštos įtampos elektros laidais.

Oro tarša

Nenuostabu, jog smogas bei užterštas oras, neleidžiantis laisvai kvėpuoti, yra vienas iš rizikos didinimo faktorių. Daugelis žmonių gyvena miestuose, kuriuose oras nėra pačios geriausios kokybės. Manoma, kad tiek plaučių, tiek šlapimo pūslės vėžys yra susijęs su oro tarša. Kad sumažintumėte šios ligos riziką, dienomis, kuomet oro kokybė už lango yra pablogėjusi, stenkitės neiti į lauką.

Rentgeno spinduliai

Nors būtent po šio prietaiso naudojimo gydytojai gali nustatyti jūsų ligą, rentgenas skleidžia labai stiprią radiaciją, o tai, kaip žinoma, sukelia vėžį. Kuo didesnį kiekį radiacijos gaunate, tuo didesnę riziką susirgti vėžiu turite. Jei įmanoma, rentgeno aparatu naudokitės tik tada, kai tą daryti yra būtina.

Vanduo buteliukuose

Nors vanduo yra būtinas, tas, kuris laikomas plastikiniuose buteliukuose gali jums kenkti. Daugelis kompanijų naudoja buteliukus, kuriuose yra chemikalo bisfenolio. Nors manoma, kad rizika, jog ši medžiaga sukelia vėžį, yra maža, norint apsidrausti patariama naudoti stiklinius vandens buteliukus ar metalines jų talpyklas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(38)
(36)
(2)

Komentarai ()