Kaip žinoti, kuris putojantis vynas yra geresnis? Mokslininkai atliko kelis eksperimentus ir jau dalinasi savo atradimais ir patarimais  (4)

Apie putojantį vyną visi žino kelias tiesas - už kelis eurus skanaus nenupirksi, didžiąją dalį parduotuvių lentynų užima prastos kokybės putojantys vynas, ir vis tiek jis šiandien yra išpirktas. Visgi, jei jau esate pasiryžę išleisti daugiau, kaip žinoti, kuris putojantis vynas yra geresnis? Mokslininkai teigia, kad kokybę išduoda burbuliukai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Putojantis vynas yra brangus ne veltui. Gamybos procesas yra sudėtingas ir reikalauja didelę patirtį turinčių vyndarių rankų. Visgi, daugelis žmonių nėra vynų žinovai ir nežino, kaip išsirinkti gerą putojantį vyną Naujiesiems metams. Kai kurie žmonės apsistoja ties žemiausiomis kainomis papuoštais buteliais, o kiti kaip tik - ieško brangesnio, tikėdamiesi, kad jis tikrai bus skanesnis. Bet ką apie vyno kokybę pasako burbuliukai?

Teksaso Universiteto mokslininkai specialia įranga išmatavo pigaus Kalifornijos putojančio vyno ir „Moët & Chandon“ burbuliukus. Tam buvo pasitelktas po vandeniu garsus fiksuojantis mikrofonas, tačiau mokslininkai teigia, kad burbuliukų dydžio skirtumas yra matomas ir plika akimi. Pigaus vyno burbuliukai beveik visada yra didesni. Jie dažnai išduoda, kad putojantis vynas yra prastos kokybės, kuri dažnai atsispindi ir netikėtai mažoje kainoje.

Taigi, reikėtų ieškoti putojančio vyno, kuriame daug labai mažų burbuliukų? Su tuo sutinka ne visi mokslininkai. Prancūzų mokslininkai sutinka, kad brangus putojantis vynas pasižymi mažesniais burbuliukais. Tačiau jų atliktas tyrimas parodė, kad vynas su dideliais burbuliukais lengviau skleidžia kvapą ir skonį, todėl pasižymi stipresniu skoniu. Problema ta, kad tas skonis dažnai būna ne toks jau rafinuotas. Dar daugiau - vynų žinovai teigia, kad burbuliukai yra prastas būdas putojančiam vynui išsirinkti - buteliuose jų tiesiog gerai nesimato.

Tai ką daryti? Atsakymą teks surasti patiems. Pasitikėti atsiliepimais internete neverta, nes ten dažnai giriamos pigiausios putojančio vyno rūšys, su lietuviškomis etiketėmis „Saldus“, burbuliukų butelyje neįžiūrėsite, o ir vyno žinovų tarp savo draugų tikriausiai neturite. Lieka savo kailiu išbandyti kelias putojančio vyno rūšis ir įsidėmėti patinkančias labiausiai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(6)
(31)
(-25)

Komentarai (4)