Ko iš tikro labiausiai trūksta dinozaurams, kurie rodomi Holivudo filmuose? Tikrovėje jie buvo kiek kitokie - kas yra moksliniai faktai, o kas pramanas? (Video)  ()

Pagalvojus apie dinozaurus, prieš akis tikriausiai iškyla fantastiniuose Holivudo filmuose matyti vaizdai. Grėsminga dinozaurų išvaizda, įspūdingi gabaritai ir nuolatinė kova dėl išlikimo neleidžia nuo ekrano atplėšti akių. Dalis viso to tėra menininkų vaizduotės vaisiai. Dinozaurai – tai ne tik gigantiško dydžio grobuonys. Kita vertus, jų gyvenimas buvo išties kupinas šiais laikais sunkiai suvokiamų iššūkių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vilniaus universiteto paleontologo dr. Andrej Spiridonov teigimu, kino filmuose vaizduojamiems dinozaurams labiausiai trūksta... plunksnų.

Priešingai nei esame įpratę galvoti, didžioji dalis plėšriųjų dinozaurų buvo ne pliki, o šiek tiek panašūs į didžiulėmis plunksnomis pasipuošusius stručius.

Šių priešistorinių gyvūnų dydis taip pat buvo įvairus. Augti dideliems buvo verta, nes tai suteikdavo daugiau galimybių išlikti. Dėl šios priežasties kai kurių dinozaurų ilgis siekdavo net 60 metrų. Ir visgi kiti būdavo ne ką didesni nei mūsų namuose laikomos katės.

Dinozaurų karaliavimas Žemėje truko apie 160 milijonų metų. Jų išnykimą lėmė keli katastrofiniai įvykiai, supurtę planetą prieš 65 milijonus metų. Virtinė ugnikalnių išsiveržimų taip pakeitė aplinkos sąlygas, kad prie jų prisitaikyti sugebėjo tik stipriausieji. Bet net ir jiems lemiamą smūgį sudavė į dabartinį Jukatano pusiasalį atsitrenkęs 10 kilometrų skersmens asteroidas. Mechaninė smūgio banga nuniokojo visą Vakarų pusrutulį.

Negana to, sudegus smūgio vietoje slypėjusiai naftai, Žemėje užvirė tikras pragaras: dar labiau užsiteršė oras, įkaito atmosfera, prasidėjo visuotiniai gaisrai ir rūgštūs lietūs. Išlikti sugebėjo tik mažiausieji dinozaurai, kurių palikuonis puikiai pažįstame ir mes. Tai – paukščiai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Mokslo sriuba
Mokslo sriuba
(33)
(2)
(31)

Komentarai ()