Daysono sferos įtarimą sukėlusi Tabi žvaigždė vėl pritemo  ()

Viena įdomiausių ir keisčiausių Keplerio atrastų žvaigždžių – KIC 8462852, geriau žinoma kaip Tabi žvaigždė pagal jos keistą elgesį atradusios mokslininkės Tabitha Boyajian vardą – prieš dvi savaites vėl pritemo, daugiau nei bet kada nuo 2013 metų balandžio.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pritemimas prasidėjo kovo 16 dieną, o baigėsi tik praeitą savaitę, kovo 28-ąją. Mažiausias šviesis per šį laikotarpį buvo beveik 5% mažesnis už vidutinį – toli gražu ne tiek mažai, kaip per didžiausius užtemimus 2011 ir 2013 metais, bet vis tiek labai daug. Bet kuriai kitai žvaigždei toks pritemimas atrodytų labai reikšmingas.

Tokį žvaigždės elgesį paaiškina šiuo metu tikėtiniausia laikoma hipotezė – žvaigždę supa dulkių ir nuolaužų žiedas, kuris kartais pridengia dalį žvaigždės ploto.

Įdomu ir tai, kad po pritemimo pabaigos paskutinę savaitę žvaigždės šviesis nusistovėjo maždaug 0,5% mažesnis, nei iki jo – panaši situacija buvo stebėta pernai, kai tarp dviejų gilesnių (1,5-2,5%) pritemimų apie dvidešimt dienų žvaigždės šviesis nekito ir buvo 0,5% mažesnis už ilgalaikį vidurkį.

Tokie ilgalaikiai stebėjimai padeda geriau suprasti, kodėl žvaigždė pritemsta ir kodėl tai vyksta nereguliariai. Ateityje šios žinios padės geriau interpretuoti ir kitų žvaigždžių stebėjimų duomenis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(15)
(0)
(15)

Komentarai ()