Tikra vitaminų superbomba: Lietuvoje labai dažna ir populiari uoga, kurioje vitamino C keturiskart daugiau nei apelsinuose  ()

Ilgą laiką juodieji serbentai JAV buvo vadinami „uždraustuoju vaisiumi“, rašo healthline.com. Ūkininkai manė, kad iš Europos ir Azijos kilusios rūgštokos uogos padeda platinti pušims kenksmingą grybelį. Dėl draudimo daugelis amerikiečių nepasinaudojo šios uogos teikiamais privalumais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Juoduosiuose serbentuose gausu antocianinų, polifenolinių medžiagų, antioksidantų, vitamino C ir gama-linoleno rūgšties (GLA).

Juodieji serbentai naudojami įvairiems sveiko maisto patiekalams ir gėrimams, o dėl savo rūgštumo dažnai maišomi su kitais vaisiais ar uogomis, ypač gaminant sultis ir uogienes.

Žolininkų pamėgti

Neretai įvairiems negalavimams gydyti ar sveikatai stiprinti naudojamas visas augalas – nuo lapų iki šaknų. Plačiausiai paplitęs juodųjų serbentų sėklų aliejus, tačiau taip pat galima iš šviežių ar džiovintų lapų gaminti arbatas arba užpilus.

Priemonės su juodaisiais serbentais vartojamos norint sustiprinti imuninę sistemą, kraujotaką, pagerinti inkstų, akių ir virškinamojo trakto būklę.

Juodųjų serbentų ekstraktas sumažina susirgimo medžiagų apykaitos ligomis, ypač pirmojo ir antrojo tipo diabetu, riziką.

Vitaminų superžvaigždė

Juoduosiuose serbentuose yra gausu vitaminų A, B5, B6, B1 ir E. Tačiau jie labiausiai pasižymi vitaminu C. Juoduosiuose serbentuose yra keturiskart daugiau vitamino C nei apelsinuose. Antioksidantų šiose uogose yra dvigubai daugiau nei mėlynėse.

Vitaminas C pasižymi daugybe naudingų savybių. Organizmas naudoja vitaminą C baltymų apdorojimo procese, jis būtinas tam, kad organizmas galėtų sintetinti baltymą kolageną, kuris būtinas odai ir senėjimo procesų lėtinimui.

Pagalba imuninei sistemai

Juodieji serbentai ne tik pasižymi vitamino C gausa, bet ir daugybe antioksidantų bei antocianinų. Jie gali padėti sustiprinti imuninę sistemą ir palengvinti gripo simptomus.

Juodųjų serbentų lapuose taip pat gausu naudingų medžiagų, slopinančių uždegimą, grybelinius susirgimus, pasižyminčių antivirusiniu, antiseptiniu, detoksikuojančiu poveikiu, prisidedančių prie vėžio profilaktikos.

Vienas tyrimas parodė, kad juodųjų serbentų papildai sustiprina reguliariai sportuojančių žmonių imuninę sistemą. Jie taip pat galėjo sportuoti intensyviau ir ilgiau.

Kitas tyrimas, analizavęs sveikų vyresnio amžiaus žmonių ypatumus, parodė, kad juodųjų serbentų sėklų aliejus sustiprino imuninę sistemą.

Atsakas uždegimams

Juodieji serbentai tiesiogiai veikia organizmo atsaką uždegimams. Juodųjų serbentų sėklų aliejuje yra gama-linoleno rūgšties (GLA), kuri priklauso omega-6 nesočiųjų riebalų rūgščių grupei. Šios rūgštys sušvelnina organizme vykstančius uždegiminius procesus. GLA ir antocianinai gali padėti sumažinti sąnarių ir raumenų skausmą, sustingimą, dirglumą ir sužeidimų padarytą žalą.

Kai kurie tyrimai rodo, kad GLA papildai buvo tokie veiksmingi, jog reumatoidiniu artritu sergantys žmonės galėjo vartoti mažesnę vaistų dozę.

Pagalba širdžiai

Tokie vynuogių pagrindu pagaminti gėrimai kaip vynas ar sultys padeda stabdyti aterosklerozinių plokštelių (ateromų) susidarymą. Tačiau juodųjų serbentų ir granatų sultys šiuo atžvilgiu yra dar veiksmingesnės. Juoduosiuose serbentuose gausu kalio ir GLA, kurie taip pat padeda sureguliuoti kraujospūdį. GLA didina širdies ląstelių atsparumą.

Be to, vienas tyrimas parodė, kad juodųjų serbentų milteliai sustiprina širdies kraujotaką ir mažina vadinamąjį periferinį pasipriešinimą. Tai reiškia, kad juodieji serbentai gali padėti atsigauti pasportavus.

Švelniai odai

Nors nėra daug mokslinių tyrimų apie juodųjų serbentų sėklų aliejaus įtaką odos būklei, JAV nacionalinė žvynelinės organizacija rekomenduoja šį aliejų žvynelinės simptomams sušvelninti. Geriamas juodųjų serbentų sėklų aliejus gali sulėtinti žvynų susidarymą, jį taip pat galima tepti tiesiai ant sausos, perštinčios ar sudirgusios odos.

Nauda akims

Tyrimai rodo, kad vitamine C esančios GLA ir linolo rūgštis gali pagelbėti gydant išsausėjusias akis. Juoduosiuose serbentuose gausu abiejų šių komponentų.

Klinikiniai bandymai su juodaisiais serbentais parodė, jog šios uogos gerina akių funkcijas – akių gebėjimą priprasti prie tamsos, akių kraujotaką, lėtina glaukoma sergančių žmonių matymo lauko mažėjimą, mažina nuovargio simptomus.

Kasdien kompiuteriu dirbantiems žmonėms gali būti naudingi papildai su juodaisiais serbentais. Vienas tyrimas parodė, kad vienas valgomasis šaukštas juodųjų serbentų dviem valandoms sumažino akių nuovargį.

Kaip valgyti juoduosius serbentus?

Į savo mitybą įtraukti daugiau juodųjų serbentų nėra sudėtinga. Jie gali būti džiovinti, aliejaus, tablečių, kapsulių ar miltelių pavidalo.

Pačių uogų galima įmaišyti į bet kurį patiekalą, kuriam praverstų rūgštokas skonis.

Rekomenduojamas dozavimas:

keturios 250 mg kapsulės per dieną, geriamos du kartus;

5–10 ml sirupo per dieną;

Stiklinė sulčių per dieną;

1–2 arbatiniai šaukšteliai lapų tris ar keturis kartus per dieną.

Taip pat galima pamėginti vietoj kitų uogų į jogurtą įmaišyti juodųjų serbentų.

Ar gali pasireikšti šalutinis poveikis?

Tiek juodųjų serbentų uogas, tiek jų sėklų aliejų vartoti saugu, jei neviršijama rekomenduojama dozė. Visgi vartojant papildus galimas šalutinis poveikis – lengvas viduriavimas ar žarnyno dujų perteklius.

Kadangi gali lėtinti kraujo krešėjimą, juodųjų serbentų papildai nerekomenduojami kraujavimo sutrikimų turintiems žmonėms ar tiems, kurie rengiasi operacijai.

Apie džiovintus juodųjų serbentų lapus žinoma nepakankamai, kad būtų galima įvertinti jų saugumą. Prieš vartodamos juodųjų serbentų ar bet kokius kitus papildus, besilaukiančios ar krūtimi maitinančios moterys turėtų pasikonsultuoti su savo gydytoju.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai ()