Intuicijai prieštaraujantis faktas - kodėl karštą dieną geriau gerti karštą arbatą, kad atvėstumėte?  ()

Karštomis dienomis žmonės ieško būdų, kaip atsigaivinti, ir mielai geria šaltus gaiviuosius gėrimus. Medikai įspėja, kad tokiais atvejais naudingiau būtų išgerti šiltos arbatos. Drungnas dušas padeda geriau atvėsti kūnui už šaltą vandenį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gėrimai su ledukais didina kūno šilumą

Nors šalti gėrimai iškart suteikia trumpalaikę atgaivą ir palengvėjimą, iš tikrųjų jie apsunkina organizmą gerokai labiau už karštus. Kūnui reikia išeikvoti daug energijos, kad sureguliuotų savo vidinę temperatūrą. Nuo šaltų gėrimų mes prakaituojame smarkiau. Kūnas sudegina papildomų kalorijų, dėl to susidaro papildoma šiluma.

Labai šalti gėrimai gali sukelti skrandžio problemų ir pabloginti savijautą. Medikai pataria verčiau išgerti karštos pipirmėčių arbatos, o ne kokakolos su ledukais. Arbata atgaivins ir praplės skrandžio bei žarnyno kraujagysles, todėl ji greičiau pasieks kraują už šaltus gėrimus.

Karštu oru patartina daug gerti, kad kompensuotume prarastą kūno drėgmę dėl išprakaituotų skysčių. Labai svarbu gerti pamažu ir ne per daug iškart. Per valandą žmogau kūnas gali priimti ir prasmingai panaudoti nuo 500 iki 800 ml skysčių.

Gydytojai pataria gerti reguliariai ir tolygiai, pavyzdžiui, po stiklinę kas valandą. Alkoholio ir kavos per karščius patartina vengti. Vietoj jų gerkite pipirmėčių ar kitų žolelių arbatą, mineralinį ar paprastą vandenį.

Drungnas vanduo padeda geriau atvėsti

Medikai nerekomenduoja per karščius gaivintis šalto vandens dušu. Mat šaltas vanduo signalizuoja kūnui, kad jis turi sušilti. Tada susitraukia kraujagyslės, kad kūnas išsaugotų sukauptą šilumą ir neatiduotų jos aplinkai. Vos šiltas vanduo padeda kūnui ir per karščius sumažinti vidinę temperatūrą. Drungno vandens dušas prieš miegą karštu oru padeda geriau užmigti.

Šaltinis: Stern.de

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
Autoriai: Gražina Vasiliauskienė
(13)
(6)
(7)

Komentarai ()