Kaip vyrus ir moteris paveikia išsiskyrimai? Poveikis daug didesnis, nei gali atrodyti  ()

Po išsiskyrimų žmonės mėgina kitų akyse pasirodyti stiprūs ir neigti, kad jie dėl to išgyvena, o ypač prieš savo buvusį (-ią). Vis dėlto, mokslininkai nusprendė išsiaiškinti, kas labiau išgyvena dėl išsiskyrimo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bigemtono universiteto ir Londono koledžo mokslininkai apklausė 5705 žmones iš 96 skirtingų valstybių, kad šie skalėje nuo 1 iki 10 įvertintų fizinį ir emocinį skausmą, patiriamą po išsiskyrimo su savo antrąja puse.

Jiems pavyko išsiaiškinti, kad moteris išsiskyrimai labiau veikia neigiamai, kadangi jos dažniau nurodydavo didesnį fizinį ir emocinį skausmą. Moterys savo emocinį skausmą įvertindavo 6,84, o vyrai – 6,58. Na o fizinį skausmą moterys vertino vidutiniškai 4,21, tuo tarpu vyrai – 3,75.

Nors išsiskyrimai tiek fiziškai, tiek emociškai labiau paveikdavo moteris, jos greičiau atsigaudavo ir emociškai sutvirtėdavo. O štai vyrai niekada visiškai neatsigauna – jie tiesiog su tuo susigyvena.

Anot Bigemtono universiteto mokslininko ir tyrimo autoriaus Craigo Morriso, šių skirtumų priežastis yra biologija. Pasirodo, moterys turi daugiau ką prarasti susitikinėdamos su netinkamu žmogumi.

Anot jo, moterys yra labiau linkusios investuoti į santykius negu vyrai. Trumpas romantinis nuotykis gali lemti 9 nėštumo mėnesius, o vėliau eilę metų rūpinimosi vaiku, o štai vyrai gali tiesiog „tepti slides“ iškart po sueities ir dingti amžiams. Būtent ši didesnės biologinės investicijos „rizika“ nulėmė tai, kad moterys ėmė atidžiau rinktis ir ieškoti labiau tinkamo partnerio.

O vyrai evoliucionavo taip, kad konkuruotų dėl moterų dėmesio, todėl iš pradžių partnerio praradimas vyrams nėra toks skausmingas, pasakoja C. Morrisas.

Mokslininkas pasakoja, kad vyras greičiausiai pajus praradimą giliai ir ilgam laikui, kol viskas „susigulės“. Ilgainiui jis vėl ims konkuruoti dėl moterų ir pakeis tai, ką prarado, arba dar blogiau – supras, kad tai, ką prarado, yra nepakeičiama.

Tačiau C. Morrisas sako, kad išsiskyrimai yra svarbūs, o mes iki 30 metų vidutiniškai patiriame po 3 išsiskyrimus, iš kurių bent vienas mus paveikia itin stipriai, dėl ko suprastėja mūsų gyvenimo kokybė bent jau kelioms savaitėms.

Anot vyro, žmonės išsiskyrę praranda darbus, mokiniai ar studentai nebelanko pamokų ar paskaitų, taip pat žmonės ima elgtis itin neigiamai savo pačių atžvilgiu. Geriau suprasdami fizinę ir emocinę žmogaus reakciją po išsiskyrimo, galime rasti būdą, kaip sumažinti išsiskyrimų pasekmes.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(27)
(0)
(27)

Komentarai ()