Slepiamas vyrų gyvenimas po žmonos padu: mėlynė po akimi, atimti automobilio rakteliai  (6)

Mėlynė po akimi, atimti automobilio rakteliai ir banko kortelė, kišenpinigių – vos euras per dieną, nors kas mėnesį atiduoda visą savo atlyginimą. Apie tai vyrai retai prabyla, nes gėda prisipažinti atsidūrus po žmonos padu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ypač tada, kai ambicinga sutuoktinė, mėgstanti siurbčioti šampaną, nukreipia į partnerį savo nepasitenkinimą ir apmaudą dėl neišsipildžiusių svajonių. Apie tokias aukas nutyli reklamos, vaizduojančios sumuštas moteris.

Nėra ir plakatų, kuriuose vyrams riedėtų ašaros. Tačiau statistika rodo, kad nukentėjusiųjų vyrų skaičius Lietuvoje vis didėja.

Vien pernai į Kauno apskrities vyrų krizių centrą kreipėsi apie 40 stipriosios lyties atstovų – mušamų, psichologiškai terorizuojamų, netekusių teisės matytis su vaikais.

– Kodėl vyrai nedrįsta prisipažinti, kad žmonos juos terorizuoja? – paklausiau Kauno apskrities vyrų krizių centro direktorės Dovilės Bubnienės.

– Tai susiję su vyriškumo samprata mūsų kultūroje. Vyrai bijo būti išjuokti ir nesuprasti. Juk iki šiol visuomenėje vyrauja požiūris – koks tu vyras, jei nesugebi susitvarkyti su moterimi? Vis dar manoma, kad tikri vyrai neverkia. Pavargę nuo konfliktų jie griebiasi kraštutinės ir nepateisinamos priemonės – savižudybės.

Svarbiausia tokius vyrus įtikinti, kad jie išsipasakotų, neužsisklęstų su skausminga drama viduje, nes pasekmės gali būti labai sunkios. Vyrai dažniausiai skausmingai ir impulsyviai reaguoja į tikrą ar tariamą partnerės neištikimybę.

Užvaldytas pykčio vyras gali smogti, net sumušti moterį, o po to graužtis, net puola į neviltį suvokęs savo veiksmų beprasmiškumą.

– Dėl ko labiausiai kenčia vyrai?

– Kai moterys juos žemina, kritikuoja, tyčiojasi netgi girdint vaikams. Taip griaunamas ir vyro, kaip tėvo, autoritetas. Žmonos bambėjimas, nuolatinis nepasitenkinimas, kad vyras per mažai rūpinasi šeima, neskiria dėmesio jai, gali sukelti jam sunkią depresiją.

Jei jis ieškos pagalbos psichologo kabinete, grįžęs namo stengsis neprasitarti, kur buvo.

Namiškiai gali nieko nežinoti apie jo dvasines kančias ir net nusivylimą gyvenimu. Kai vyras nuolat jaučiasi apatiškas, susilpnėja jo valia ir noras ką nors keisti, kaltė dažnai suverčiama tik blogai nuotaikai, esą blogam charakteriui, nors tai gali būti depresijos ženklas.

Todėl vyrą geriau palydėti pas gydytoją, o ne koneveikti jį dėl nevalyvumo, apsileidimo ar nenoro rūpintis savimi.

Psichologinės pagalbos ypač reikia vyrams, kuriems po skyrybų moterys trukdo ar net apskritai neleidžia matytis su vaikais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Danutė Jonušienė
(45)
(2)
(43)

Komentarai (6)