Ekspertai pataria: kaip atpažinti, kada žmogus meluoja  (4)

Realiame gyvenime suprasti, kada jums meluoja, kur kas sunkiau, negu per televizijos filmus. Tačiau pateikiame jums keletą ekspertų patarimų, su kuriais suprasti, kad kažkas jus apgaudinėja, bus kiek lengviau.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pamela Meyer, knygos „Melo atpažinimas“ autorė ir privačios konsultavimo ir mokymų atpažįstant apgaulę savininkė, bei Davidas Matsumoto, San Fransisko universiteto psichologijos profesorius, nurodė pagrindinius melo atpažinimo būdus.

Melo atpažinimo ekspertai pirmiausia ieško skirties, kada žmogus sako tiesą, o kada pradeda apgaudinėti ir dumti akis. Pirmiausia reikalinga žinoti atskaitos tašką – kai žmogus nesisaugodamas ir nesislapstydamas tikrai sako tiesą. Laikui bėgant šį atskaitos tašką rasti vis lengviau, tačiau pradžioje tai gali užtrukti 20-30 sekundžių.

Pamela Meyer teigia, kad radus atskaitos tašką, galima pradėti klausinėti atvirų klausimų ir stebėti, kaip keičiasi žodinis bendravimas ir kūno kalba. Gali pasikeisti netgi kalbos gramatinė struktūra. Melagiai gali bandyti atitolinti patį melo išsakymo faktą, kalbėdami užuolankomis ir užpildydami kalbą nereikalingomis frazėmis.

Norėdami nuslėpti tiesą žmonės pradeda ginčytis dėl smulkmenų, atidėlioja atsakymą, keičia temą ar toną, protestuoja prieš užduotą klausimą tiek verbaliai, tiek fiziškai. Taip pat dažnai pastebima, kad atsakymuose pasipila nereikalinga informacija.

Profesorius Matsumoto iš savo patirties mokant policijos pareigūnus atpažinti melą priduria, kad daug žmonių nervinasi apklausiami policijos, todėl tai – prastas rodiklis melui nustatyti. Kur kas geriau veikia kita taktika – per apklausas paprašoma fragmetuotai arba atgaline tvarka atpasakoti savo istoriją. Išgalvoti faktai būna sudėlioti chronologine tvarka, todėl juos kur kas sunkiau atkurti atvirkščiai.

Pamela Meyer pritaria, kad nerimas kaip melo požymis yra mitas. Ji sako, kad svarbiausias bruožas – pokyčiai kalbėjime ir elgsenoje, o ne pats kalbėjimas ir elgsena, kurie priklauso nuo žmogaus prigimties.

Labai svarbu stebėti ir žmogaus veidą. Pokyčiai jame taip pat signalizuoja apie apgaulę. Vienas iš būdų patikrinti, ar jums meluojama – šypsena. Tikra šypsena matoma ir akyse, o netikra – kai šypsomasi tik lūpomis. Saugokitės, jei kažkas jums paniekinamai išsišiepia, kai vienas lūpų kamputis nusvyra – toks žmogus tikrai sako netiesą.

Tuo tarpu poligrafų – melo nustatymo aparatūros – veiksmingumas priklauso nuo paties tyrėjo ir jo parinktų klausimų. Tačiau kaip teigė abu pašnekovai, visai nebūtina naudoti aparatūrą, kad suvoktumėte melą, pakanka atidžiai stebėti pašnekovus ir lavinti gebėjimus pastebėti smulkmenas, kurios signalizuoja apie apgavystes.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(45)
(6)
(39)

Komentarai (4)