Vokietijos profesorės paskaita sukėlė tikrą sumaištį: supermaistu vadintas aliejus „yra gryni nuodai“ ir „vienas blogiausių maisto produktų, kuriuos galima valgyti“ (Video)  (4)

„YouTube“ svetainėje didžiulio populiarumo sulaukė 50 minučių trukmės vienos vokietės profesorės paskaita, kurios metu ji aiškina, kad pastaruoju metu itin išpopuliarėjęs ir giriamas kokosų aliejus iš tiesų yra tikri nuodai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Taip teigia Freiburgo universiteto prevencijos ir auglių epidemiologijos instituto direktorė bei Harvard TH Chan Visuomenės sveikatos mokyklos profesorė Karin Michels. Jos teiginiai internete sukėlė nemažą sąmyšį.

Profesorės paskaitos pavadinimas yra „Kokosų aliejus ir kitos mitybos klaidos“. Jos metu K. Michels labai aiškiai pareiškia, kad vartoti kokosų aliejų nėra sveika. Beje, kokosų aliejaus kaip supermaisto statusą praėjusiais metais šiek tiek paklibino Amerikos širdies ligų gydytojų asociacija, atnaujinusi savo gaires ir rekomendavusi žmonėms vengti kokosų aliejaus dėl jo sudėtyje esančių sočiųjų riebalų rūgščių.

„Kokosų aliejus yra tikri nuodai“

K. Michels žengė dar drąsesnį žingsnį ir rekomendavo vengti šio produkto, pareikšdama, kad „kokosų aliejus yra gryni nuodai“ ir „vienas blogiausių maisto produktų, kuriuos galima valgyti“.

Nėra mokslinių tyrimų, įrodančių, kad kokosų aliejaus vartojimas turi didelės naudos sveikatai. Pasak K. Michels, kokosų aliejus yra net pavojingesnis už kiaulės taukus, nes jo sudėtyje yra beveik vien tik sočiosios riebalų rūgštys, kurios kemša kraujagysles.

Apie tai, kad produkte yra daug sočiųjų riebalų rūgščių, galima spręsti iš to, jog produktas netirpsta kambario temperatūroje, kaip būna su sviestu ar taukais.

Kadangi jame yra daug nesočiųjų riebalų rūgščių, ekspertai rekomenduoja vartoti alyvuogių ar rapsų aliejų. Taip pat sveikatai naudingas ir linų sėmenų aliejus, nes jame yra daug omega-3 riebiųjų rūgščių, tačiau jis netinkamas maistui ruošti.

Nors K. Michels nevadina kitų „supermaistu“ laikomų produktų, kaip aliejinės kopūstpalmės (acai) uogų, ispaninio šalavijo (čija) sėklų ar japoniškos matcha arbatos, kenksmingais, ji mano, kad jie yra neefektyvūs, nes daugeliu atvejų maistinių medžiagų, dėl kurių jie smarkiai giriami, mes galime gauti gerokai paprasčiau iš tokių produktų kaip morkos, vyšnios ir abrikosai.

„Esame gerai ir pakankamai aprūpinti“, – sakė ji.

Ar sotieji riebalai tikrai yra nesveika?

Dauguma mokslininkų sutaria, kad alyvuogių ar sėmenų aliejus gali būti svarbi sveikos mitybos dalis. Nors mokslinis pasaulis vis dar diskutuoja, ar sočiosios riebalų rūgštys tikrai yra tokios blogos, kai kurie mokslininkai yra įsitikinę, kad taip ir yra.

Tačiau Amerikos klinikinės mitybos žurnale aprašytas vienas mokslinis tyrimas parodė, kad reguliariai sūrio, nenugriebto pieno ir kitų riebių pieno produktų, kuriuose iš esmės yra daug sočiųjų riebalų rūgščių, vartojantiems žmonėms nėra didesnė rizika mirti nuo širdies smūgio, insulto ar kitų ligų, lyginant su žmonėmis, kurie vengia šių produktų.

Kitas žurnale „The Lancet“ aprašytas aštuoniolikoje šalių atliktas tyrimas, kuriame dalyvavo 135 tūkst. žmonių, parodė, kad vartojant daug riebalų, tačiau mažai angliavandenių, mirties rizika sumažėja 23 proc. Ir taip pat buvo konstatuota, kad šis teigiamas poveikis nekinta, nepaisant to, ar vartojama sočiųjų ar nesočiųjų riebalų rūgščių.

Tad koks galutinis verdiktas dėl kokosų aliejaus? Dauguma tarptautinių mitybos gairių rekomenduoja saikingai vartoti sočiųjų riebalų. Kaip sakoma, viskas priklauso nuo kiekio. Jeigu jums labai patinka kokosų aliejus, tiesiog vartokite jį saikingai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(23)
(8)
(15)

Komentarai (4)