Mokslininkai mano, kad rado dar geresnį būdą už KMI - štai kaip reikėtų įvertinti, ar neturite antsvorio  (1)

Kūno masės indeksas (KMI) yra labiausiai paplitęs būdas, padedantis įvertinti, ar žmogaus svoris pakankamas – ne per didelis ar ne per mažas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bet dabar mokslininkai mano suradę naują geresnę matavimo alternatyvą ir siūlo skaičiuoti ne KMI, bet reliatyvios riebalų masės indeksą (RRM).

RRM sukūrusi tyrėjų grupė teigia, kad tai padeda kur kas tiksliau įvertinti kūno masę, nei KMI. Jis taip pat daug paprastesnis už pastarąjį būdą, nes tam, kad apskaičiuotumėte riebalų masės indeksą, jums nereiks net svarstyklių.

Norint paskaičiuoti RRM reikia įvertinti liemens apimties ir ūgio santykį, užuot matavus svorį.

Tyrėjai sako, kad šis liemens apimties ir ūgio santykis leidžia geriau suprasti, ar žmogaus kūno riebalų kiekis yra sveikas, ar ne, rašoma interneto svetainėje „Science Alert“.

„Norėjome sukurti patikimesnį, paprastesnį ir pigesnį būdą, kaip įvertinti kūno riebalų procentą be sudėtingų įrenginių, – paaiškino „Cedars-Sinai“ medicinos centro Kalifornijoje, JAV tyrėjas Orisonas Woolcottas. – Mūsų rezultatai patvirtino naujosios formulės vertę daugeliui subjektų. Reliatyvi riebalų masė yra geresnis kūno riebalų matavimo būdas, nei dauguma naudojamų šiuolaikinės medicinos ir mokslo, įskaitant KMI“.

Siekiant išsiaiškinti savo KMI reikia padalinti savo svorį kilogramais iš ūgio metrais kvadratu.

Sveikas KMI yra tarp 18,5 ir 25.

Ekspertai visada pripažino, kad tai nėra tobulas būdas, nes šis skaičiavimas neleidžia atsižvelgti į lyties skirtumus ir ne visada tiksliai parodo raumenų masę. Be to, rezultatai priklauso ir nuo amžiaus.

Taigi, KMI yra naudingas, norint greituoju būdu įvertinti tokias problemas, kaip nutukimas. Tai taip pat gali įspėti apie galimus sveikatos sutrikimus, susijusius su svoriu, net jei tai yra tik apytikris gidas.

O dabar laikas sužinoti, kaip apskaičiuoti savo reliatyvią riebalų masę. Tam reikia žinoti savo ūgį ir liemens apimtį.

Formulė yra tokia:

VYRAMS: 64 – (20 x ūgis / liemens apimtis) = RRM

MOTERIMS: 76 – (20 x ūgis / liemens apimtis) = RRM

Teigiama, kad RRM formulė padeda taip pat gerai įvertinti kūno riebalų masę, kaip specialistų turima medicinos įranga. Viskas, ko reikia – tėra metras liemens apimčiai išmatuoti.

Ir ši formulė padeda gauti kur kas tikslesnius rezultatus, nei 300 kitų tyrėjų išbandytų būdų.

Tikimasi, kad nauja formulė bus naudinga visiems, kuriuos kamuoja dėl antsvorio kylančios sveiktos problemos, tokios, kaip diabetas ar aukštas kraujospūdis, arba geriau stebėti savo kūno riebalų lygį.

Kol kas tyrėjai dar tikslina, kokie RRM rezultatai yra patys optimaliausi. Tam reikia ištirti daugiau žmonių. Jeigu paaiškės, kad RRM yra tokia tiksli, kaip mano šios formulės kūrėjai, galėsime pamiršti BMI.

„Mums vis dar reikia ištirti nuodugniau RRM, atlikus išsamesnius tyrimus su daugiau žmonių, kad suprastume, koks kūno riebalų procentas laikomas normaliu ar nenormaliu, įspėjančiu apie rimtas su nutukimu sietinas sveikatos problemas“, – kalbėjo O. Woolcottas.

Šio tyrimo rezultatai buvo paskelbti mokslo naujienų interneto svetainėje „Scientific Reports“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(8)
(3)
(5)

Komentarai (1)