Mokslininkai sėkmingai išbandė vakciną nuo odos vėžio. Šansų neišgyventi praktiškai nėra  (1)

Pavyko pagydyti laboratorines peles, sergančias viena iš agresyviausių vėžio rūšių


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Scripps tyrimų instituto San Diege mokslininkai sukūrė naują vakciną nuo melanomos (odos vėžio). Bandymuose su laboratorinėmis pelėmis jos rezultatyvumas buvo 100%. Kartu su jau egzistuojančiais gydymo būdais, šis vaistas gali ne tik gydyti agresyvias melanomos formas, bet ir užkirsti kelią jų recidyvams.

Melanoma – piktybinis auglys, išsivystantis iš melanocitų – pigmentinių ląselių, gaminančių melaninus. Vėžys atsiranda odoje, kartais – akies tinklainėje ar gleivinėse. Tai – vienas iš agresyviausių onkologinių susirgimų, – dažnai įvyksta recidyvai, o metastazai vystosi beveik visuose organuose. Šis auglys toks pavojingas, nes iš pradžių organizmas į jo vystymąsi menkai reaguoja, tad žmogus gali ligos ir nepastebėti. Paskui melanoma sparčiai progresuoja ir dažnai baigiasi mirtimi.

Naująją vakciną anti-PD-L1 tyrėjai bandė su trimis melanomos gydymo modeliais. Bandymai buvo atliekami su laboratorinėmis pelėmis. Pirmajai gružikų grupei buvo duodama vakcina be priedų, antrai – valcina ir diprovocimas (imuninio atsako stipriklis), trečiai – vakcina ir aliuminio alūnai.

Injekcija būdavo leidžiama į kūno vietą, kur melanomos nebuvo. Taip buvo tikrinama, ar imuninės ląstelės sugebės pačios nugabenti vaistą iki auglio pažeistos vietos. Kiekvienai pelei vakcina buvo leidžiama po du kartus su savaitės pertrauka.

Paaiškėjo, kad pelių, gavusių anti-PD-L1 kartu su diprovocimu, išgyvenamumas pailgėjo 54 dienomis su 100% tikiimybe. Tai yra, vakcinos kursas visiškai neutralizavo auglį daugiau nei 1,5 mėnesio. Vakcinos kūrėjai paaiškino, kad žmogaus atveju šios 54 dienos atitinka 5 metus. Kitose grupėse pelių situacija kardinaliai skyrėsi – vaistus be priedų gavusių graužikų išgyvenamumas buvo nulinis,ir jie iki eksperimento pabaigos neišgyveno. Pelių, kurioms buvo leidžiamas anti-PD-L1 kartu su aliuminio alūnais, išgyvenamumas buvo vos 25%.

Tai jau antras svarbus melanomos gydymo proveržis šiais metais. Sausio mėnesį Moffitto vėžio centro (JAV) mokslininkams pavyko sukurti desmoplastinės melanomos imunoterapiją. Desmoplastinė melanoma – reta odos vėžio rūšis, dažniausiai atsirandanti odos plotuose, kuriuos veikia Saulės šviesa, ypač – ant galvos ir kaklo.

Tyrime aprašytas melanomos gydymas imunomoduliuojančia anti-PD-1 / PD-L1 terapija. Pemprolizumabo ir nivolumabo preparatai blokuoja šių baltymų sąveika, kurie padeda vėžinėms ląstelėms apsimest sveikomis. Taip imuninė sistema vėl gali aptikti ir sunaikinti vėžines ląsteles.

Mokslininkai darė prielaidą, kad desmoplastine melanoma sergantys žmonės gali būti jautresni anti-PD-1 / PD-L1 terapijai. Siekdami patikrinti savo spėjimus, jie išanalizavo 60 vėžiu sergančių pacientų, kurie vartojo šių baltymų blokavimui skirtus preparatus. 42 procentams gydymas buvo teigiamas. Maždaug pusei jų augliai išnyko visiškai, kitiems pacientams jų gerokai sumažėjo. 72% pacientų buvo gyvi, nuo gydymo pradžios praėjus dviems metams – tai vienas geriausių gydymo anti-PD-1 / PD-L1-terapija rezultatų.



(70)
(0)
(70)

Komentarai (1)