Geoinžinerinis projektas tampa realybe – Harvardo mokslininkai pasirengę atlikti pirmąjį tokį istorijoje eksperimentą, kurio rezultatai leistų „nusipirkti papildomo laiko“ kovoje su klimato kaita  ()

Idėja, kovojant su vis stiprėjančia klimato kaita, panaudoti geoinžinerija ir taip stratosferoje paskleisti specialias medžiagas, kurios atspindėtų dalį saulės energijos atgal į kosmosą, greitai taps realybe.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Visai neseniai rašėme apie tai, kaip Harvardo mokslininkai pristatė vieną detaliausių inžinerinių studijų, kurioje buvo teigiama, kad toks geoinžinerinis projektas kainuotų vos 2 milijardus JAV dolerių.

Dabar skelbiama, kad mokslininkai jau yra pasirengę pirmam tokiam eksperimentui istorijoje, kurio metu iš tiesų į stratosferą bus paleista kalcio karbonato. Tai planuojama atlikti jau kitais metais.

Žinoma, tai nebus itin didelio masto eksperimentas ir tikrai nesukels plika akimi matomų klimato pokyčių, tačiau suteiks neįkainojamos informacijos apie galimas didelės apimties tokio tipo geoinžinerinių projektų rizikas bei naudas.

Kaip praneša „Nature“, Harvardo mokslininkų eksperimento metu į stratosferą bus paleistas specialus balionas, kuris nugabens ir pasiekęs reikiamą aukštį paskleis 100 gramų kalcio karbonato. Ši medžiaga yra dažnai įvardijama, kaip viena iš geriausių kandidačių, siekiant geoinžinerijos projektus paversti realybe. Įvairūs modeliai rodo, kad ore paskleistas kalcio karbonatas jame gali išbūti metų metus ir taip atspindėti saulės spindulius.

Tad, kai tik bus paskleistas kalcio karbonatas, balionas, naudodamas lazerinę vaizdo stebėjimo sistemą, fiksuos, kaip dalelės pasiskleidžia stratosferoje. Šie duomenys leis tyrėjams tiksliai įvertinti, kaip elgtųsi dideli, paskleistos medžiagos kiekiai stratosferoje ir kokią naudą ar žalą tai duotų.

Tokių idėjų ir projektų kritikai teigia, kad tai tėra kova su ligos simptomais ir nesprendžia pačių klimato kaitos priežasčių – kaip apskritai išvengti anglies dioksido išmetimų. Tačiau tokius tyrimus palaikantys mokslininkai teigia, jog reikia ieškoti visų įmanomų būdų, kurie leistų „nusipirkti papildomo laiko“ kovoje su klimato kaita.

„Aš tyrinėju chemines medžiagas“, - teigia Harvardo mokslininkė Zhen Dai. „Tai ne tas pats, kaip branduolinės bombos.“ Ir iš tiesų, girdint, kaip garsiausi pasaulio mokslininkai kalba, jog esamų pastangų kovoje su klimato kaita toli gražu neužtenka, o ir didžiosios pasaulio valstybės pasitraukia iš Paryžiaus klimato kaitos susitarimo bei netgi skatina taršių energijos šaltinių gavybą bei vartojimą, tokie geoinžineriniai projektai gali tapti gyvybiškai svarbūs.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
Autoriai: Darius Verbickas
(21)
(4)
(17)

Komentarai ()