Manėte, kad žmonės vieninteliai turi skirtingus akcentus? Ožkos taip pat gali perimti kalbėjimo manierą  ()

Faktas, kad mus supantys žmonės daro mums didžiulę įtaką. Tokia įtaka pasireiškia tiek pasaulio suvokime, tiek požiūryje į tam tikrus dalykus, taip pat ir kalbėjimo manieroje. Ar nesate pastebėję, kad iš draugo bent jau trumpam perimate kalbėjimo manierą? Tas pat nutinka ir ožkoms.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Leidinyje „Animal Behaviour“ publikuotas tyrimas parodė, kad nykštukinės ožkos ilgainiui augdamos gali įgauti akcentą, panašų į kitų jų bandoje esančių ožkų akcentą. Kad ištirtų ožkų jauniklių vokalinį elgesį, Londono universiteto mokslininkai įrašė vienos savaitės ir 5 metų amžiaus ožkų mekenimą. Paaiškėjo, kad ilgainiui ožkų jauniklių akcentas joms augant supanašėjo su kitų tos pačios socialinės grupės ožkų akcentu.

Dabar vyraujančios teorijos teigia, kad ožkų vokalinius garsus lemia jų genetika. Nors mokslininkai nustatė, kad biologiškai giminingos ožkos skleidžia panašų vokalinį garsą, atliktas tyrimas rodo, kad jos, priklausomai nuo socialinės aplinkos, neretai jį pakeičia. Taip ilgainiui socialinė grupė įgauna panašų „akcentą“, kuris demonstruoja priklausymą vienai ar kitai grupei.

Viena tyrimo vadovių Elodie Briefer sako, kad tai gali būti tarsi „grupės narių požymis“, leidžiantis identifikuoti grupės narius, atskirti juos nuo kitų grupių ir sustiprinti ryšį. Ji sako, kad ši koncepcija gali būti itin svarbi ožkoms, kurios gyvena sudėtingose ir painiose socialinėse grupėse.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(2)
(1)
(1)

Komentarai ()