JK skelbia alternatyvą žlungančiam branduolinės energetikos planui – atidarytas įspūdingas ir turbūt didžiausias pasaulyje jūrinių vėjo jėgainių parkas (Video)  ()

Jorkšyro pakrantėje (Jungtinėje Karalystėje) statomas didžiausias jūrinių vėjo jėgainių parkas jau duoda pirmąją naudą. „The Guardian“ praneša, kad pirmosios jėgainės jau pradėjo gaminti ir tiekti elektrą į bendrą tinklą. Taip pat šio projekto vystytoja, Danijos kompanija „Orsted“, yra pasirengusi užpildyti atsiradusią tuštumą, kai JK nusprendė nevystyti branduolinių jėgainių projektų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš viso „Hornsea One“ parke planuojama pastatyti 174 vėjo jėgaines ir šis parkas bus vienas didžiausių visame pasaulyje.

Jūrinių vėjo jėgainių parkas „Hornsea One“ užims 407 km2, pasieks 1,2 GW galingumą ir elektros energija aprūpins 1 mln. namų ūkių.

Kai jis bus pilnai įrengtas (planuojama šių metų antroje pusėje baigti darbus aut. past.), jis bus maždaug dvigubai didesnis jūrinių vėjo jėgainių parkas, palyginus su šiuo metu esančiu kitu didžiausiu tokio tipo parku.

„Galimybės gaminti švarią elektros energiją atviroje jūroje šiuo metu yra pasaulinio masto ir svarbos etapas, kai reikia imtis skubių veiksmų kovoje su klimato kaita“, - sakė Matthew’as Wright’as, „Orsted“ JK vadovas.

„Hornsea One“ yra tik pirmasis etapas. Iš viso kompanija JK teritorijoje planuoja pastatyti keturis jūrinių vėjo jėgainių parkus. Skelbiama, kad gauti reikalingi leidimai antrajam parkui „Hornsea 2“ ir patvirtinti elektros supirkimo subsidijų tarifai, tad tikimasi šį parką įrengti 2020-ųjų metų pradžioje.

Pirmose dviejose parkų statybų etapuose bus montuojamos 7 MW galios vėjo jėgainių turbinos, kurios yra aukštesnės už Londono Gherkin’o pastatą – apie 180 metrų aukščio.

Sekančiuose projektų vystymo etapuose numatoma statyti ir dar galingesnes turbinas – 10 MW ir galingesnes.

Didesnės galios vėjo jėgainės yra masyvesnės, aukštesnės, sugeba efektyviai išnaudoti vėjo energiją ir pagaminti didesnį kiekį elektros energijos. Didesnės ir galingesnės vėjo jėgainės tuo pačiu sumažina reikalingus vėjo jėgainių statyboms, elektros laidų tiesimui ir kitiems darbiems kaštus.

Henrik’as Puolsen’as, vyriausiasis „Orsted“ kompanijos pareigūnas sakė, kad glaudžiai bendradarbiauja su pagrindiniais vėjo jėgainių gamintojais ir siekia naudoti naujausios kartos turbinas, kurių aukštis būtų toks, kaip Londone esančio aukščiausio (310 metrų aut. past.) Europos pastato Shard’o. Kalbama apie 15 MW galios vėjo jėgaines, kurių aukštis siektų beveik 270 metrų.

JK turi geras sąlygas vystyti šią energetikos sritį: didelius vėjo išteklius (aukšti vėjuotumo rodikliai) ir santykinai seklią jūrą, kurią galima išnaudoti jūrinių vėjo jėgainių statyboms. Henrik’as netgi teigia, kad jei „JK ekstremaliai išnaudotų turimą jūrinį potencialą (užstatytų visą plotą vėjo jėgainėmis aut. past.), ji galėtų aprūpinti elektros energija didžiąją Europos dalį“. Žinoma, tai yra teoriniai skaičiavimai, tačiau potencialas tiesiog milžiniškas.

Šios jūrinės vėjo jėgainės JK šiuo metu yra kaip niekad reikalingos. Neseniai „The Guardian“ skelbė apie tai, kad „Hitachi“ ir „Toshiba“ kompanijos traukiasi iš JK branduolinių jėgainių statybų planų ir atsirado didelė energetinė tuštuma.

Tačiau „jei branduolinės energijos vaidmuo bus mažesnis nei tikėjomės, manau, kad jūrinių vėjo jėgainių reikšmė turėtų padidėti“, - sakė Henrik’as.

Praėjusiais metais ES ir toliau augo naujų jūrinių vėjo jėgainių statybos mastai, tačiau būtent Vokietija ir JK sudarė didžiąją jų dalį – iš viso šios dvi šalys pastatė 85 proc. naujų jūrinių vėjo jėgainių, skaičiuojant nuo bendro ES rezultato. Vidutinė turbinų galia taip pat padidėjo 15 proc.

JK iš šių projektų gauna įvairios naudos ir ne vien tik švarios elektros energijos aspektu. „Hornsea One“ turbinos yra gaminamos ir atvežamos iš Halyje (JK) įsikūrusios „Siemens Gamesa“ gamyklos.

Maždaug pusė jėgainių jungiamųjų dalių, kurios sujungia pamatą su vėjo jėgaine, yra gaminamos Tysaido mieste, o daugelis pačių jėgainių bokštų yra pagaminti Kampbeltaune. Iš viso apie pusė projektui reikalingų dalių yra pagaminama Jungtinėje Karalystėje.

Tad į šiuos projektus yra įtraukiamos JK gamyklos, tiekėjai ir vietiniai darbuotojai bei taip kuriama ekonominė nauda vietos bendruomenėms ir visai šaliai.

„Orsted“ kompanija dar nėra pateikusi savo pasiūlymo dėl naujų 60-ies milijonų svarų sterlingų subsidijų – pastararąjį aukcioną ketinama skelbti šiais metais – tačiau tikimasi, kad jūrinių vėjo jėgainių elektros kaina bus dar žemesnė, nei 2017-aisiais.

Kaip ir kitos tarptautinės energetikos bendrovės, „Orsted“ pasiruošė ir tam atvejui jei „Brexit“ bus chaotiškas ir JK iš ES išeis be jokio susitarimo. Tačiau visi tikisi, kad to nebus ir „norime Brexit susitarimo, kuris palengvintų ir užtikrintų tvarkingą išėjimą iš [ES] sąjungos“, - sakė Henrik’as Poulsen’as.

Šiame vaizdo įraše papasakojama ir parodoma, kaip buvo tiesiami elektros laidai, kuriais jau pradėta tiekti pirmoji elektros energija iš „Hornsea One“ jūrinių vėjo jėgainių parko į JK:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
Autoriai: Darius Verbickas
(38)
(3)
(35)

Komentarai ()