Jackson Oswalt — jauniausias žmogus, sukūręs termobranduolinį reaktorių (Video)  ()

Kokia geriausia dovana 13-to gimtadienio proga – teisingai, termobranduolinis reaktorius.

Mokslo pasaulyje atsirado naujas pretendentas į jauniausio branduolių fiziko, atlikusio termobranduolinę sintezę, titulą. Tai – Tenesio valstijoje (JAV) gyvenantis 13 metų vaikinukas Jacksonas Oswaltas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kol Jacksono bendraamžiai žaidė videožaidimus ar lindėjo socialniuose tinkluose, jis namuose, savo paties buvusiame žaidimų kambaryje užsiėmė kompaktiško termobranduolinės sintezės reaktoriaus gamyba.

Termobranduolinės sintezės reaktorių Oswaltas kurti ėmėsi, kai jam tebuvo 12 metų, tačiau šių metų sausio 19 dieną, likus vos kelioms valandoms iki 13-ojo savo gimtadienio, jis pranešė kad užsibrėžtą tikslą pasiekė.

50 000 voltų įtampa vaikinui pavyko jo sukurtame reaktoriuje sudaužti du deuterio atomus ir aktyvios plazmos zonoje sėkmingai sulieti jų branduolius. Atlikęs papildomus tyrimus, Oswaltas labiau įsitikino savo pasiektais rezultatais.
„Tiems, kas nematė mano ankstesnių bandymų ir sakė, kad niekados nesugebėsiu įvykdyti branduolių sintezės, ši informacija turėtų nustebinti. Per praėjusį mėnesį, išsprendus visus svarbiausius sistemos trūkumus, pavyko pasiekti labai didelį progresą. O dabar pasiekiau rezultatus, kurie, mano nuomone, išties kažko verti“, — parašė Oswaltas.

Teisybės dėlei reikėtų pabrėžti, kad kol kas jo rezultatų jokie kiti specialistai nepatvirtino ir kol recenzuojamuose mokslo žurnaluose darbas nebus publikuotas, visus jo žodžius reikėtų priimti su nemenka skepsio dalimi.

Tačiau Oswalto sėkme neabejoja ne tik jis pats. Open Source Fusor Research Consortium berniuko gautus rezultatus irgi patvirtino. Pasak interneto svetainę administruojančio Richardo Hullo, Oswaltas buvo įtrauktas į mėgėjų, atlikusių termobranduolinę sintezę, grupės sąrašą.

„Įspūdingas darbas. Įspūdinga sistema. Šiam įrenginiui skyrei nemažai pinigų“

Beje, Oswalto branduolinio reaktoriaus, „mažutėlio fuzoriaus“ kūrimo išlaidos buvo nemenkos – apie 10 tūkstančių dolerių, kuriuos berniukui davė tėva. Jacksono tėvas pažymėjo, kad sūnui projektą vykdyti leido tik pakvietęs specialistus, kurie papasakojo berniukui apie grėsmes, kurias kelia radiacija ir tūkstančių voltų įtampa.

Jeigu berniuko gautus rezultatus recenzuos ir patikrins mokslo organizacija, jis oficialiai užims jauniausio žmogaus, atlikusio termobranduolinę sintezę vietą ir pakeis 14 metų Taylorą Wilsoną.


onestory.online

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(36)
(5)
(31)

Komentarai ()