Kas iš užsienyje gyvenančių lietuvių dirba neįprasčiausią darbą? Tai ką daro šis Lietuvos mokslininkas, nustebina daugelį  (8)

Jeigu būtų surengtas konkursas, kas iš užsienyje gyvenančių lietuvių dirba neįprasčiausią darbą, tarp nugalėtojų ko gero atsidurtų Jonas Baziukas. Mokslininkas Danijoje įkūrė laboratoriją, kurios tikslas – rasti būdų kaip maistui panaudoti vabzdžius, rašoma pranešime spaudai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mintis gilintis į šią sritį Jonui kilo studijuojant natūralių išteklių ekonomiką Kopenhagos universitete. Baigęs magistro studijas, mokslininkas nusprendė išbandyti teorijas praktiškai ir 12 metrų ilgio krovinių konteineryje įkūrė savo vabzdžių fermą. Pirmaisiais „FOODuristic Farm“ gyventojais pasirinkti svirpliai (Acheta Domesticus), mat net tokiame nedideliame plote per mėnesį galima užauginti daugiau nei 100 kg vabzdžių.

Toliau bendradarbiaudamas su Kopenhagos ir Danijos technologijų universitetais, Jonas siekia sukurti kuo efektyvesnį vabzdžių ūkį. Visas auginimo ir priežiūros procesas sunaudoja labai mažai energijos ir kitų išteklių, fermoje naudojamos įvairios technologijos vandens ir maisto patiekimo automatizavimui, tinkamo klimato palaikymui.

Tiesa, tiesiai ant mūsų stalo Jono Baziuko užauginti svirpliai neatkeliaus. Ko gero mažai kas ir išdrįstų ryžtis tokiai dietai, nepaisant aukštos koncentracijos baltymų, neprisotintų riebalų, skaidulų, vitaminų ir būtinų mineralų ir kitų naudingų medžiagų, esančių vabzdžiuose. Galutinis šios novatoriškos fermos produktas - organiškai paruošti nebrangūs vabzdžių miltai, tinkami naudoti įvairiems patiekalams. Iš tokių miltų pagaminti, pavyzdžiui, makaronai, tampa jau net ne tolima ateitimi, o dabartine realybe. Didžiulį tokių produktų potencialą nesunku įsivaizduoti - svirpliai turi vos perpus mažiau baltymų nei vištiena ar jautiena, o tam pačiam kiekiui baltymų užauginti reikia kur kas mažiau išteklių.

Jonas Baziukas į šį savo eksperimentą siekia įtraukti ir Lietuvos mokslą – vyksta derybos su Kauno technologijų universitetu. Mokslininkas šiemet prisijungė prie pasaulio lietuvių profesionalų tinklo „Global Lithuanian Leaders“ ir skaitys pranešimą gruodžio 27 d. Nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje rengiamame „Pasaulio lietuvių forume“, kuriame jauni įvairiose inovatoriškose srityse užsienyje dirbantys lietuviai papasakos apie savo pasiekimus ir pasidalins idėjomis Lietuvai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(42)
(2)
(40)

Komentarai (8)