TKS įsisiautėja pavojingi gyviai - mokslininkai sugalvojo būdą, kaip jais atsikratyti  ()

Vykstant į kosmosą, astronautams Žemėje tenka palikti daug ką – bet tik ne bakterijas. Dėl ekstremalių kosmoso sąlygų šios bakterijos sustiprėja, o tuo pačiu susilpnina ir žmogaus imunitetą, todėl stresą patiriantys astronautai gali labai lengvai apsikrėsti įvairiomis infekcijomis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Be to, kuo daugiau laiko praleidi kosmose – tuo didesnė tikimybė, kad apsikrėsi, dėl to mokslininkai ėmėsi priemonių, siekdami šį pavojų sumažinti. Tarptautinėje kosminėje stotyje (TKS) buvo išbandyta nauja antibakterinė danga, sudaryta iš sidabro ir rutenio. Neseniai publikuotame tyrime rašoma, kad danga, pavadinta AGXX, stipriai sumažino bakterijų skaičių – ir galėtų apsaugoti astronautus, kurie kada nors keliaus toliau nei Mėnulis ar net gi Marsas.

Bakterijų tobulėjimas

Mikrogravitacija, kosminė spinduliuotė ir stresas – tai faktoriai, kurie TKS esančių astronautų kūnuose sukelia didelį konfliktą tarp nusilpusio imuniteto ir sustiprėjusių bakterijų.

„Skrydis į kosmosą gali paversti iš pirmo žvilgsnio nekenksmingas bakterijas patogenais. Jos gali sustiprėti, išsivystyti stora apsauginė danga ir atsparumas antibiotikams – be to, bakterijos tampa energingesnės, pagreitėja dauginimasis ir metabolizmas“, – teigia pagrindinė tyrimo autorė Elisabeth Grohmann.

Dar blogiau yra tai, kad genai, kurie yra atsakingi už naująsias bakterijų funkcijas, gali būti perduodami ir kitos rūšies bakterijoms – tiesiogiai arba per išskiriamas gleives. Taip susikuria naujos ir dar pavojingesnės bakterijos.

Medžiagos, kurios naikina bakterijas

Kad išspręstų šią astronautų problemą, E.Grohmann su kolegomis išbandė naująją AGXX ant TKS tualeto durų.

„AGXX sudėtyje yra sidabro ir rutenio ir tai sudaro junginį, kuris nužudo įvairiausias bakterijas – o taip pat tam tikras grybelio rūšis bei virusus. Ši danga veikia panašiai kaip baliklis, tačiau savaime atsinaujina, dėl to nesusinaudoja“, – aiškina E.Grohmann.

Sidabras dar priešistorėje buvo naudojamas bakterijų naikinimui. Šiandien jo randame visur – tiek kojinėse, tiek baseinuose ir tikriausiai dėl to bakterijos tampa vis atsparesnėmis. AGXX yra vienas iš naujausių bandymų atgaivinti šią senovinę antibakterinę medžiagą.

Nauja antibakterinė danga

Per bandymus TKS, AGXX danga pasirodė esanti veiksminga – nes po 6 mėnesių ant dangos nebuvo rasta nė viena bakterija.

Net po 12 ir 19 mėnesių, ant dangos buvo rasta vos 12 bakterijų – tai 80 proc. mažiau nei ant prieš tai naudoto plieno. Paprasta sidabrinė danga pasirodė esanti ne tokia efektyvi – ji tik 30 proc. sumažino bakterijų skaičių. „Taip, po ilgesnio laiko bakterijų liko.

Taip yra dėl to, kad ši danga nejuda – ji stovi vietoje, dėl to mirusios ląstelės, dulkių dalelės ir įvairiausios nuosėdos, susikaupusios per tam tikrą laiką, gali trukdyti tiesioginiam bakterijų ir dangos sąlyčiui, – teigė E.Grohmann. – Tačiau svarbiausia tai, kad neradome jokių kenkmingų patogenų“.

Nepaisant to, beveik visos rastos bakterijos jau buvo pasiruošusios atšiaurioms sąlygoms – kai kurios iš jų jau buvo atsparios trims antibiotikų rūšims ir tarpusavyje galėjo dalintis genais.

„Kuo ilgesnė misija, tuo infekcijos pavojus didėja. Ieškome naujų ir efektyvių būtų, kaip kovoti su bakterijomis, nes tai praverstų ateitiems misijoms į Marsą ar ir dar toliau. Be to, ir toliau analizuojame AGXX tarpusavyje šią dangą nesenai įtraukėme ir į misiją IBMP-NASA Sirius 18/9“, – sakė mokslininkė.

Parengta pagal „Phys“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(11)
(1)
(10)

Komentarai ()