Amerika slapta pardavė branduolines technologijas Saudo Arabijai – kritikai teigia, kad tai „gali sukelti branduolinių ginklų lenktynes Artimuosiuose Rytuose“  (9)

Kaip praneša Reuters, šešiais atskirais atvejais JAV Energetikos sekretorius Rick’as Perry’is leido JAV bendrovėms parduoti technologijas Saudo Arabijai ir tai šiai šaliai leis plėtoti atomines elektrines.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Remiantis Reuters peržiūrėtais dokumentais, JAV prezidento Donald’o Trump’o Administracija „įpareigojo kompanijas šiuos sandorius laikyti konfidencialiais“.

Tai rodo, kad energetikos įmonės ir oficialūs Baltųjų rūmų pareigūnai nori, kad viskas praeitų kuo tyliau ir be didesnės visuomenės reakcijos bei diskusijų.

Tačiau Reuters akcentuoja, jog „daugelis JAV įstatymų leidėjų yra susirūpinę, jog branduolinių technologijų pasidalijimas su Saudo Arabija galiausiai galėtų sukelti branduolinių ginklų lenktynes Artimuosiuose Rytuose.“

Saudo Arabija kiek anksčiau paskelbė apie planus statyti dvi atomines elektrines ir šiuo metu peržiūri Rusijos, Pietų Korėjos ir Amerikos pasiūlymus. Galutinis laimėtojas turėtų paaiškėti šių metų pabaigoje.

Kalbant apie JAV Energetikos sekretoriaus Rick’o Perry’o leidimą, tai anoniminis šaltinis Reuters patvirtino, jog iš esmės tai reiškia, kad „kompanijoms leidžiama atlikti preliminarius branduolinių elektrinių darbus, tačiau draudžiama joms parduoti ir gabenti įrangą, kuri būtų tiesiogiai naudojama branduolinėse jėgainėse.“

Praėjusiais metais Saudo Arabijos sosto įpėdinis princas Mohammed’as bin Salman’as teigė, kad jei Iranas gamins branduolinį ginklą, jis sieks to paties. Be to, Saudo Arabija pasitraukė ir iš sutarties su JAV, kurioje buvo numatyti apribojimai urano sodrinimui ir branduolinio kuro perdirbimui – potencialiai pavojingų medžiagų panaudojimui branduolinių ginklų kūrime.

Nors tokie slapti sandoriai dar nereiškia, kad prasideda branduolinių ginklų kūrimo lenktynės, tačiau kai kurie JAV Kongreso nariai reikalauja didesnės būsimų partnerysčių priežiūros.

Per trečiadienį vykusį posėdį Kongreso atstovas, demokratas, Brad’as Sherman’as paragino atskleisti su Saudo Arabija dirbsiančių įmonių pavadinimus, teigdamas, kad „Trump’o Administracija sąmoningai bando prikirpti Kongreso priežiūrą.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
Autoriai: Darius Verbickas
(33)
(4)
(29)

Komentarai (9)