Niujorko mieste nevaldoma padėtis - paskelbtas ypatingas režimas ir jau įvesti privalomi skiepai  (37)

Niujorko miesto savivaldybės atstovai paskelbė ypatingą padėtį dalyje Viljamsburgo rajono, kur žydų ortodoksų bendruomenėje dar nuo praėjusių metų spalio siaučia tymų protrūkis, o dažniausiai serga neskiepyti vaikai, rašo „Ars Technica“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pagal ypatingosios padėties paskelbimo sąlygas, visi neskiepyti asmenys, gyvenantys protrūkio zonoje, nustatomoje pagal pašto kodus, privalės arba pasiskiepyti nuo tymų, parotito ir raudoniukės (MMR vakcina), arba įrodyti, kad turi imunitetą tymams. Už šio reikalavimo pažeidimą gresia 1000 JAV dolerių bauda.

Kol kas šiame rajone užfiksuoti 285 susirgimo atvejai, iš jų 246 – vaikai. Dauguma vaikų buvo arba neskiepyti, arba skiepyti tik kartą. Dėl ligos 21 pacientas buvo paguldytas į ligoninę, iš jų 5 – į intensyvios terapijos skyrių.

Viso JAV teritorijoje per šiuos metus registruoti 465 tymų atvejai. Lietuvoje, kur gyventojų skaičius yra apie 117 kartų mažesnis, šiemet jau registruota 415 tymų atvejų.

Sveikatos apsaugos darbuotojai protrūkius JAV aiškina tuo, kad egzistuoja nedidelė, bet labai garsiai savo nuomonę reiškianti skiepų priešininkų bendruomenė, kuri gąsdina ir savo vaikams gero gyvenimo linkinčius tėvus, skleidžia pavojingą melą bei dezinformaciją apie gyvybes gelbstinčius skiepus ir jų saugumą. Ne kur kitur pagrindines kritikos strėles nukreipė ir Niujorko miesto savivaldybės atstovai.

„Nekyla jokių klausimų, kad skiepai yra saugūs, efektyvūs ir gelbsti gyvybes. Raginu kiekvieną, ypač gyvenantį teritorijoje, kur esama sergančių žmonių, pasiskiepyti MMR vakcina ir apsaugoti savo vaikus, šeimas, bendruomenes“, – sakė Niujorko meras Billas de Blasio.

Niujorko miesto sveikatos komisaras dr. Oxirisas Barbotas pridūrė: „kaip pediatras žinau, kad MMR skiepas yra saugus ir efektyvus. Šio protrūkio pagrindinė priežastis yra maža grupelė skiepų priešininkų, veikiančių ligos protrūkio apylinkėse. Jie skleidžia pavojingą dezinformaciją, kurios pagrindas yra suklastoti moksliniai tyrimai. Palaikome didžiąją daugumą šių bendruomenių žmonių, kurie sunkiai dirbo, kad apsaugotų savo vaikus ir kitus asmenis, kuriems kyla infekcijos grėsmė“.

Pirmadienį miesto sveikatos apsaugos departamentas visoms žydų ortodoksų mokykloms Niujorke išsiuntė nurodymą neleisti į mokyklą neskiepytų vaikų iki protrūkio pabaigos. Mokykloms, kurios šiam nurodymui nepaklus, gresia baudos ir uždarymas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(20)
(4)
(16)

Komentarai (37)