Sukurta alternatyva pasterizavimui - pienas išsaugo natūralią spalvą ir skonį, o šviežumas išlieka net 60 dienų  (5)

Pasterizavimo ir šaldymo metodų paplitimas reiškia, kad šiandien pienas šaldytuve nesugedęs gali išstovėti kelis mėnesius. Tačiau mokslininkai dirbantys Australijos įmonėje „Naturo“, neseniai paskelbė, kad taikant naują jų sukurtą metodą pieno šviežumą bus galima išsaugoti net 60 dienų, rašo „Science Alert“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Naturo“ skelbia, kad jų taikant jų metodą joks kaitinimas – esminė pasterizavimo proceso dalis – nevykdomas, o pienas išsaugo savo natūralią spalvą ir skonį. „Tarsi tiesiai iš karvės“, – tikina „Naturo“ atstovai.

Bet čia yra vienas labai įtartinas elementas: įmonės atstovai nepaaiškina tiksliai, kaip tiksliai užtikrinamas toks pieno ilgaamžiškumas – atseit, tai yra konfidenciali informacija. „Naturo“ generalinis direktorius Jeffas Hastingsas televizijos ABC žurnalistei Jennifer Nichols sakė, kad proceso pagrindas yra „jau dabar egzistuojančių technologijų seka“.

„Pasterizavimas yra ganėtinai agresyvus procesas – kaitinimas iki 72 laipsnių ir 15 sekundžių išlaikymas šioje temperatūroje. O kad pienas būtų homogenizuotas, su juo ir vėl elgiamasi agresyviai. Mes taip nedarome“, – sakė įmonės vadovas.

„Naturo“ oficialiai nurodo, kad jų apdorotas pienas yra pranašesnis ir už ilgo galiojimo ultra-aukštoje temperatūroje apdorotą pieną (UHT): jie „galioja“ panašiai ilgai, tačiau „Naturo“ pieno skoninės savybės – geresnės, tokios pačios, kaip šviežio pieno.

Tačiau aklai tikėti „Naturo“ žodžiu nereikėtų. O štai institucijų, užtikrinančių maisto saugumą, žodžiu tikėti jau galima. Naująjį pieno apdorojimo procesą jau palaimino Australijos vyriausybinė Pieno produktų saugumo agentūra (Dairy Food Safety Victoria). Agentūra nurodo, kad proceso metu vykdomas patogeninių organizmų naikinimas atitinka taikomus standartus.

„Patikrinome informaciją, kad jų taikomas procesas pasiekia žadamą rezultatą. Kad jų metodas yra ekvivalentiškas ar pranašesnis už pasterizavimą“, – sakė agentūros atstovas Andrew Wilsonas.

Akivaizdu, kad pieno valymo procese kaitinimas nenaudojamas, tačiau sugebama sunaikinti daugiau patogenų nei pasterizavimo metu – įskaitant ir Bacillus cereus, kurių pasterizavimas kartais neišnaikina. Be to, piene išlieka naudingi fermentai ir vitaminai, įskaitant B2 ir B12.

Taigi, pienas būna palankesnis sveikatai ir ilgiau išlieka šviežias. Vadinasi, be kitų privalumų, jis dar leistų sumažinti išmetamo maisto kiekį.

Anksčiau „Naturo“ buvo sukūrę aukšto oro slėgio poveikiu grindžiamą procesą, kuris leidžia ilgiau išlaikyti avokadus, kad šie neparuduotų. Dėl to labai tikėtina, kad ir pieno apdorojime panaudotas aukštas slėgis.

Ir jeigu iš tiesų toks pienas šaldytuve nesuges bent 60 dienų, jis leis ūkininkams pasiūlyti savo produkciją kur kas tolimesnėms rinkoms. Be to, tai reikštų, kad pieno paskirstymui būtų galima naudoti lėtesnius, pigesnius ir ekologiškesnius transportavimo būdus.

Kitas „Naturo“ numatytas veiksmas – bandomoji pieno valymo gamykla Australijoje, kurioje ketinama išvalyti iki 10 mln. litrų pieno per metus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(7)
(9)
(-2)

Komentarai (5)

Susijusios žymos: