Į pergalę iki pat pabaigos - keista istorija, kaip žmogus laimėjo lenktynes, bet nebegalėjo priimti sveikinimų  ()

Frankas Hayesas buvo garsus žokėjus ir žirgų ekspertas. Patyręs ir gudrumu garsėjęs Hayesas lenktyniaudavo įvairiuose renginiuose, tačiau jam ypač gerai sekdavosi lenktynės su kliūtimis. Paskutines savo lenktynes Niujorko „Belmont Park“ Hayesas laimėjo, nors pats to ir nežinojo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žirgų lenktynės yra keistas sportas. Lenktyniauja žirgai, tačiau negalima nuvertinti ir žokėjų vaidmens. O gal pasiekę aukščiausią lygį jie visi yra daugmaž vienodi? Ar pasikeistų lenktynių rezultatai, jei sumaišytume geriausiųjų dešimtuko žokėjus? Žinovai mums patvirtintų, kad tikrai taip, nes žokėjus turi valdyti žirgą ir visu greičiu jį vesti pro varžovų rikiuotę - strategija yra labai svarbi.

Tikriausiai su tuo turime sutikti, nors Hayeso pavyzdys verstų tikėti kitokia tiesa. Hayesas niekada nebuvo laimėjęs svarbių lenktynių. Jis net nebuvo profesionalus žokėjus - jis treniruodavo žirgus ir daugiausiai dirbo arklidėse. Net ir žirgas, vardu Sweet Kiss (Saldus bučinys) jam nepriklausė - jis buvo panelės A.M. Frayling nuosavybė. Tačiau 35-erių Hayesas 1923 metais drąsiai žengė į „Belmont Park“ hipodromą - juk jo neslėgė didžiulių lūkesčių našta.

Tai buvo lenktynės su kliūtimis - viena įdomiausių žirgų lenktynių rūšių. Strategija tokiose varžybose yra labai svarbi, dažnai pasitaiko klaidų, o pačios lenktynės būna labai artimos. Todėl visi labai džiaugėsi, matydami, kad Hayesas su Sweet Kiss finišo liniją kirto pirmieji, nors pirmavo tik per žirgo galvą. Frayling ir organizatoriais greitai pribėgo pasveikinti žokėjų, tačiau šis nereagavo - Hayesas buvo miręs.

Hayesas mirė lenktynių metu, greičiausiai joms įpusėjus vyrą ištiko širdies smūgis. Žirgas bėgo toliau, o balnas išlaikė kūną vietoje. Pagal taisykles, žokėjus laikomas nugalėtoju, jei finišo liniją pasiekia nenukritęs nuo žirgo. Taigi, Hayesas tapo lenktynių nugalėtoju, nors sveikinimų priimti negalėjo.

Tiesa, ceremonija buvo atšaukta. Hayesas buvo palaidotas su spalvinga žokėjo uniforma, o Sweet Kiss daugiau nebelenktyniavo. Iki gyvenimo pabaigos žirgas buvo pravardžiuojamas Saldžiu mirties bučiniu.

Hayesas tapo pirmuoju ir kol kas vieninteliu oficialių žirgų lenktynių nugalėtoju, kuris finišą kirto jau miręs. Manoma, kad širdies smūgis vyrą ištiko dėl to, kad ruošdamasis lenktynėms jis numetė daug svorio - ir taip tik 64,4 kg svėręs vyras į lenktynes atvyko sverdamas 59 kg. 3-erių Hayesas nebuvo geriausios formos, o ir pirmoji pozicija jam sukėlė stiprias emocijas, todėl širdis neatlaikė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(11)
(1)
(10)

Komentarai ()