Aiškėja dar viena Leonardo da Vinci paslaptis: kas nutiko jo rankai ir kodėl jis nepabaigė tiek daug pradėtų darbų  ()

Vėlyvuoju savo karjeros periodu Leonardo da Vinci galimybės naudotis dešiniąja ranka tapo gana ribota – buvo ilgai manoma, kad tai buvo insulto pasekmė. Tačiau naujas tyrimas rodo, kad priežastimi buvo ne tai, o nervų pažeidimas, sukėlęs paralyžių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šio mėnesio pradžioje paskelbtame tyrime du italų medikai teigia, kad Leonardo rankos paralyžiaus priežastis buvo trauminis nervų pažeidimas, atsiradęs po to, kai menininkas nualpo. Jų išvados grindžiamos XVI a. Leonardo da Vinci portreto analize.

Leonardo buvo kairiarankis, bet ankstesni tyrimai – tame tarpe ir rašysenos – rodo, kad jis buvo išmokęs naudotis ir dešiniąja ranka. Naujas tyrimas teigia, kad nors jis rašė ir piešė kaire ranka, bet esama įrodymų, kad tapė jis dešiniąja.

Medikai nagrinėjo XVI a. italų dailininko Giovanni Ambrogio Figino raudona kreida pieštą da Vinci portretą, kuriame vaizduojamas jau senyvas Leonardo. Piešinyje garsiojo renesanso genijaus dešinė ranka įvyniota į tvarsčius ir „laikoma sustingusia, susukta poza“, rašoma tyrime.

Bet nupiešta ranka neprimena „suspaustos rankos“, tipiškos insulto padariniams. Greičiau „piešinys siūlo alternatyvią diagnozę – alkūninio nervo suspaudimą“, teigia vienas iš autorių, plastinių rekonstrukcijų ir estetinės chirurgijos specialistas dr. Davide’as Lazzeris.

Alkūninio nervo suspaudimas – tai simptomas, kuris lemia, jog dėl alkūninio nervo pažeidimo pirštai susiriečia tarsi žvėries nagai. Alkūninis nervas – tai nervas, besitęsiantis nuo kaklo iki pirštų, ir atsakingas už pastarųjų jautrumą bei judrumą.

D.Lazzeris ir tyrimo bendraautorius neurologas dr. Carlo Rossi siūlo versiją, kad šis alkūninio nervo suspaudimas atsirado dėl pažeidimo, Leonardo nualpus ar parkritus.

Dar daugiau – kadangi Leonardo taip pat nepatyrė kognityvinės degradacijos ar kokių nors kitų judėjimo problemų, mokslininkų manymu, insultas yra menkai tikėtinas.

Alkūninio nervo suspaudimas“gali paaiškinti, kodėl jis paliko tiek daug neužbaigtų paveikslų, tame tarpe – ir „Moną Lizą“, – sako D.Lazzeris.

Parengta pagal „Live Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(15)
(4)
(11)

Komentarai ()