Kas geriau - ar parduotuvėje pirkti šaldytą, ar „šviežią“ daržovę? Atsakymas nustebins daugelį ir kaip tai aiškina ekspertai  ()

Veikiausiai ne kartą girdėjote, kad reikėtų valgyti kaip galima daugiau vaisių ir daržovių, nes tai yra labai sveika, rašo CNN. Tačiau ką daryti, jei dabar nėra jūsų mėgstamų vaisių sezonas, arba sekmadienį pirktas daržoves jūs galbūt norėtumėte suvalgyti po kelių dienų?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokiu atveju šaldyti produktai – pati geriausia alternatyva. Šaldyti vaisiai ir daržovės suteikia galimybę mėgautis jais net ir giliausią žiemą. Be to, taip bus galima nešvaistyti maisto, nes šaldytus produktus galima laikyti be galo ilgai.

Iš tiesų moksliniai tyrimai rodo, kad šaldytuose vaisiuose ir daržovėse yra tiek pat daug vitaminų, kaip ir šviežiuose, o kartais net ir daugiau.

„Kalbant apie žmonių sugalvotus produktų išsaugojimo būdus, šaldymas yra pats geriausias būdas, norint išsaugoti maistines medžiagas, – sakė kulinarijos ekspertas ir knygos „Ingredient: Unveiling the Essential Elements of Food“ autorius Ali Bouzari. – Jeigu neišgalite nusipirkti šviežių produktų, arba nedidelė maisto prekių parduotuvė šalia yra vienintelė jūsų apsipirkimo vieta, tuomet labai svarbu žinoti, kad šaldyti produktai yra labai gera alternatyva.“

Šaldymas ne tik leidžia išsaugoti produktuose esančius vitaminus, bet ir kitus sveikatai naudingus augalinius junginius, pabrėžė Šiaurės Karolinos valstijos universiteto Augalų žmonių sveikatai instituto direktorė Mary Ann Lila.

Šaldantys faktai

Šaldyti produktai yra ypatingai geras pasirinkimas, jeigu neketinate vaisių ir daržovių suvartoti per kelias ateinančias dienas, aiškina JAV žemės ūkio departamento augalų fiziologas ir nacionalinės programos lyderis Gene‘as Lesteris, prižiūrintis visų maistui naudojamų gyvūnų ir augalų tyrimus.

Šaldymui vaisiai „nurenkami komerciniu mastu, kai pasiekia maksimalų sunokimo lygį, o tuomet greitai sušaldomi ir supakuojami panaudojant azoto dujas“, paaiškino G. Lesteris. Vaisių ir daržovių apdorojimas azotu leidžia išlaikyti maistines medžiagas, kurias deguonis sunaikintų.

Prinokusios daržovės taip pat nurenkamos, tačiau, skirtingai nei vaisiai, prieš užšaldant jos yra blanširuojamos (apverdamos), o toks apdorojimas padeda sunaikinti enzimus, dėl kurių daržovės praranda spalvą, paruduoja ir netenka skonio.

„Blanširavimas leidžia išsaugoti ryškią žalią spalvą po sušaldymo. Priešingu atveju daržovės papilkėtų arba paruduotų“, – sakė G. Lesteris. Blanširavimas taip pat pakeičia skaidulų struktūrą, tad daržovės tampa švelnesnės ir ne tokios traškios, jas lengviau kramtyti.

Deja, blanširavimo metu netenkama iki 50 proc. vitamino C, kuris yra itin jautrus karščiui, pridūrė specialistas.

Gera žinia yra ta, kad, kaip ir vaisiai, šaldymui nurenkamos daržovės yra paprastai renkamos tuomet, kai yra maksimaliai prinokusios, ir kai jose yra didžiausia maistinių medžiagų koncentracija. Palyginimui, vaisiai ir daržovės, kuriuos ketinama parduoti šviežius, yra nurenkami dar ne visiškai prinokę, todėl juose maistinių medžiagų koncentracija yra mažesnė. Trumpai tariant, šaldytos daržovės turi maistinį pranašumą prieš šviežias.

„Jeigu nurenkame daržoves tada, kai jos yra pasiekusios sunokimo piką, maistinių medžiagų, vitaminų ir mineralų kiekis jose gali būti nuo 10 iki 50 proc. didesnis nei daržovėse, kurias ketinama parduoti šviežias“, – sakė G. Lesteris.

„Komerciniu požiūriu, tikrai gauni maistine prasme pranašesnį produktą už tą, kuris buvo nurinktas, laikytas šaldytuve, tuomet iki trijų dienų praleido sunkvežimyje, tuomet pateko į sandėlį, o po kelių dienų atsidūrė parduotuvėje“, – sakė ekspertas, pabrėžęs, kad būtent taip prarandamos šviežių daržovių ir vaisių maistinės medžiagos, nes jas viso transportavimo ir sandėliavimo metu veikia deguonis.

Patarimai

Renkantis šaldytas daržoves, svarbu rinktis daržoves be jokio padažo ir be pridėtinės druskos, o vaisius – be cukraus. Prieš pirkdami, gerai apžiūrėkite pakuotę. Šaldyti vaisiai ir daržovės turi būti kieti, neturi būti šlapi, minkšti, rasojantys ar tirpstantys.

„Turite justi kietus sušaldytus vaisių ar daržovių gabalėlius, o ne vientisą ledo gabalą, nes tai rodytų, kad produktas buvo atitirpęs ir po to buvo vėl užšaldytas“, – paaiškino G. Lesteris.

O namuose, jis pataria, šaldiklio dureles laikykite atidarę kaip galima trumpiau, nes kaskart atidarę šaldiklį iš esmės tirpinate produktus. M. A. Lila pataria šaldytus vaisius ir daržoves laikytis šaldiklio gilumoje, kad jie kuo mažiau atitirptų, kai atidarote šaldiklio dureles.

„Palikite šaldiklio priekinę dalį ledukams“, – patarė ji.

Ji taip pat pataria neperkaitinti šaldytų produktų. Atitirpinę juos minimaliai apdorokite garais, taip išsaugosite visas maistiningas medžiagas. O ant pašildytų daržovių galima išspausti citrinos. Tai leis papildyti jas prarastu vitaminu C ir išsaugoti spalvą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(18)
(0)
(18)

Komentarai ()