Kas nutiko su bananais? Šiuolaikiniai bananai gadina beždžionių sveikatą ir jie bus draudžiami  ()

Beždžionės ir bananai – tai, atrodytų, tiesiog neatskiriamas derinys, panašiai kaip ir voverės ir riešutai –arba filmai kino teatre ir spraginti kukurūzai. Tačiau viename Anglijos zoologijos sode buvo nuspręsta sudrumsti ramybę ir iš beždžionių atimti bananus. Dabar Paingtono zoologijos sode jos yra šeriamos tik lapuočiais ir daigais. Kodėl?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Zoologijos sodo atstovai sako, kad žmonėms auginami bananai turi daugiau kalorijų ir yra saldesni, nei laukinėje gamtoje randami bananai. Beždžionėms tai itin blogai – nes ima didėti jų svoris ir pradeda pūti dantys.

"Žmonėms skirti bananai yra kupini kalorijų ir cukraus. Jie neturi nieko bendro su natūraliai augančiais vaisiais. Gyvenimas laukinėje gamtoje yra sunkus darbas, o zoologijos sode gyvūnai kartais yra prižūrimi pernelyg gerai, ir tai kenkia jų sveikatai", - teigia zoologijos sodo atstovas Philipas Knowlingas.

Žinoma, patys žmonės ir toliau gali vartoti bananus – tačiau beždžionėms jų duoti nevalia. P.Knowlingas užsimena, kad sultingi ir saldūs bananai žmonėms nekenkia – atvirkščiai, juos valgyti sveika – tačiau bedžionėms viskas yra atvirkščiai. Jis taip pat sako, kad bananai ir beždžionės jau tapo savotiška kliše – tačiau ši kombinacija nėra gera.

Sprendimas neduoti beždžionėms žmonėms skirtų bananų buvo priimtas po to, kai zoologijos sodui nepavyko rasti tiekėjo, kuris galėtų vežti laukinėje gamtoje užaugintus bananus. 

P.Knowlingas sako, kad nuo tada buvo pastebėti ryškūs pokyčiai - beždžionių kailis tapo storesnis, o mažesnės beždžionės dabar yra nebe tokios agresyvios. 

"Bananuose esantis cukrus beždžionėms sukelia diabetą, virškinamojo trakto problemas. Jos yra pratusios apdoroto skaidulinį maistą", - sako zoologijos sodo vadovė Amy Plowman.

Pastaruoju metu zoologijos sodai gerina gyvūnams tiekiamą maistą. Taip pat vietoje to, kad tiesiog jiems duotų jau paruoštą maistą, gyvūnai priverčiami "dirbti" – t.y. ieškoti paslėpto maisto ar spręsti galvosūkius. A.Plowman sako, kad tai yra itin svarbu.

P.Knowlingas teigia, kad nebuvo pastebėta jokių ženklų, kad beždžionės pasigedo bananų. Tiesą sakant, be cukraus pertekliaus jos tapo laimingesnėmis. Mažesnės beždžionės – tokios kaip tamarinai ar marmozetės – yra itin vieningos ir gyvena socialinėse grupėse, o dėl to kartais gali būti itin agresyvios.

Sumažinus cukraus kiekį buvo pastebėta, kad šios beždionės kiek nurimo ir tapo sėslesnėmis. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(14)
(4)
(10)

Komentarai ()