Egipte aptiktas ypatingas ir labai retas radinys: 4000 m senumo, garsiam žyniui skirtas kapas (Video)  ()

Egipte dirbantys archeologai neseniai atrado naują, dar nepaliestą kapą, kuris, panašu, yra svarbaus senovės Egipto žynio amžino poilsio vieta.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šis kapas liko nepaliestas dar nuo tų laikų, kai žynys čia buvo palaidotas. Tai gana retas reiškinys, nes daugybė kapų jau būna apvogti prieš archeologams juos atrandant.

Kapas yra 4400 metų senumo, dekoruotas įvairiais senoviniais hieroglifais. Egipto senienų ministerijos generalinis sekretorius Mostafas Waziris teigė, kad „šis radinys yra išskirtinis iš visų, rastų per paskutinius kelis dešimtmečius“.

Duodamas interviu jis taip pat paminėjo, kad žynys, kurio vardas Wahyte, labai mylėjo savo motiną, mat archeologų rasti įrodymai rodo, kad jo motina buvo minima praktiškai visur. Tiek hieroglifuose ant kapo sienų, tiek skulptūrose ir piešiniuose.

M.Waziris taip pat sakė, kad nepaisant to, jog kapas yra daugiau nei 4000 metų senumo – visos piešinių spalvos yra puikiai išsilaikiusios. Tai irgi itin retas reiškinys, nes daugybė meno kūrinių per tokį ilgą laiką išblunka ir sunyksta. 

360 laipsnių įrašas iš žynio Wahtye kapo

Žynys Wahtye tarnavo Penktojoje dinastijoje, tuo metu, kai valdė faraonas Neferirkarė – 2500-2300 metai pr.m.e. Kape išraižyti hieroglifai taip pat atskleidė, kad žynys buvo itin svarbus žmogus, o dėl to gavo ir itin puikiai pastatytą kapą.

Kapas ir dar neištyrinėtos jo vietos

Kaip būdinga daugeliui Egipto kapaviečių, šis turi stačiakampio formos galeriją, padengtą dažytais reljefais, skulptūromis ir įvairiausiais užrašais, kurie, archeologai pastebi, yra puikios būklės palyginus su tuo, kiek laiko nuo kapo įrengimo jau praėjo.

Piešiniuose yra vaizduojami įvairūs žmonės, įskaitant ir patį Wahtye, jo žmoną Weret Ptah bei motiną Merit Meen. Čia yra vaizduojamos ir kasdienės veiklos, tokios kaip medžioklė, kelionės jūromis bei keramikos gamyba.

Tačiau archeologus nustebino ne tik puiki kapo būklė ir jame rasti artefaktai, juos itin sudomino ir tai kaip kapas yra išdėstytas. 2018 metų gruodžio 13 dieną pašalinus paskutinius griuvėsių sluoksnius, buvo atrastos 5 angos, kurios visos, išskyrus vieną, buvo užvertos.

Neužvertoje angoje nieko nebuvo, tačiau mokslininkai tikisi, kad atvėrus kitas angas bus padaryta dar daugiau atradimų. M.Waziris duodamas interviu nurodė, kad vienoje angoje tikimasi rasti nemažai svarbių artefaktų.

„Ši anga turėtų mus nuvesti prie kapo savininko karsto ar sarkofago“, – teigė M.Waziris.

Iš viso kapas yra 10 metrų ilgio, 2,7 metrų pločio ir 3 metrų aukščio.

Parengta pagal „Disclose“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(12)
(1)
(11)

Komentarai ()