Tai reiktų žinoti kiekvienam - kuo gali baigtis energinių gėrimų vartojimas  ()

Energiniai gėrimai žada energijos antplūdį, tačiau ekspertai vis labiau nerimauja, kad šių gėrimų sudedamųjų dalių koktelis gali pasižymėti nenumatytais pavojais sveikatai, rašo cnn.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Amerikos širdies asociacijos žurnale neseniai paskelbtas tyrimas parodė, kad energiniai gėrimai su kofeinu keičia širdies elektrinį aktyvumą ir didina kraujospūdį.

Šių elektrinių pokyčių, kurie rodo prieširdžių ir skilvelių susitraukimą ir atsipalaidavimą, mastas „iš esmės laikomas nedideliu“, teigia tyrimo autorius Sachinas Shahas, Thomaso J. Longo farmacijos mokyklos ir Ramiojo vandenyno universiteto profesorius. Visgi žmonės, vartojantys tam tikrus vaistus ar pasižymintys širdies veiklos sutrikimais, gali susidurti su padidėjusia širdies ritmo sutrikimo rizika, pridūrė profesorius.

„Skirtingai nei vaistų, papildų ir maisto produktų saugumas nebūtinai tikrinamas“, – aiškina S. Shahas.

Amerikos gėrimų asociacija neabejoja energinių gėrimų saugumu, pabrėždama, kad daugumą šių gėrimų sudėtinių dalių galima aptikti ir įprastame maiste, o jų saugumas yra kruopščiai tikrinamas.

Tačiau tokie sveikatos ekspertai kaip Pasaulio sveikatos organizacija teigia, jog energiniai gėrimai „gali kelti grėsmę visuomenės sveikatai“. Vaikai neturėtų vartoti energinių gėrimų, perspėja Amerikos pediatrijos akademija.

Bet pasaulinė energinių gėrimų rinka ir toliau auga. 2013-aisiais jos vertė buvo 39 milijardai dolerių (maždaug 34,5 milijardo eurų), iki 2021-ųjų, kaip prognozuojama, ji turėtų išaugti iki 61 milijardo dolerių (apie 54 milijardų eurų).

Tad kas tiksliai yra šių gėrimų sudėtyje ir kaip jie paveikia mūsų organizmą?

„Juodoji dėžė“

Per ilgus metus energetinių gėrimų poveikiu susirūpinę ekspertai pamažu artėjo prie atsakymų į šiuos klausimus, sako daktaras Johnas Higginsas, McGovernų Teksaso universiteto Sveikatos mokslų centro Hjustone medicinos mokyklos sporto kardiologas.

Daugumoje energetinių gėrimų paprastai yra didžiulis kiekis kofeino ir pridėtinio cukraus, juose taip pat yra vitaminų (pavyzdžiui, B grupės vitaminų) ir leistinų stimuliuojamųjų medžiagų, pavyzdžiui, gvaraninės paulinijos (Amazonijoje augančio augalo), taurino – amino rūgšties, randamos mėsoje, žuvyje ir žmogaus organizme, ir L-karnitino – medžiagos, padedančios riebalus paversti energija.

„Apibendrinant galima sakyti, kad labiausiai nerimaujama dėl to, jog šių vitaminų, amino rūgščių ir augalų koncentracija energiniuose gėrimuose dažnai yra didesnė nei natūraliai yra maisto produktuose ir augaluose, o jų poveikis, ypač derinant su kofeinu, gali sustiprėti“, – aiškina Katherine Zeratsky, Mayo klinikos Ročesteryje, Minesotoje, mitybos specialistė.

Daugeliui tyrimų, analizavusių energinius gėrimus ir jų poveikį sveikatai, vadovavęs J. Higginsas su šiuo teiginiu sutinka. J. Higginsas anksčiau CNN teigė, kad reikia daugiau tyrimų, galinčių padėti nustatyti, kaip kofeinas, cukrus ir stimuliuojamosios medžiagos gali sąveikauti ir sukelti neigiamą poveikį sveikatai.

„Kol kas išmanymas apie šį poveikį primena juodąją dėžę – iš tiesų nedaug apie tai žinome“, – apie energinių gėrimų įtaką kalbėjo J. Higginsas.

„Žmonėms reikia tą žinoti. Kai kurioms žmonių grupėms energiniai gėrimai gali kelti pavojų, pavyzdžiui, jaunesniems nei 18 metų, besilaukiančioms moterims, kofeinui jautriems žmonėms, tiems, kas pastoviai nevartoja kofeino, taip pat tam tikrus vaistus, pavyzdžiui, aktyvumo ir dėmesio sutrikimui gydyti skirtus medikamentus, vartojantiems žmonėms“, – pasakojo J. Higginsas.

Rachel Hicks, Amerikos gėrimų asociacijos atstovė spaudai, anksčiau visos organizacijos vardu paskelbė pareiškimą, kuriame tvirtinama, kad daugybė žmonių visame pasaulyje jau daugiau nei 25 metus saugiai vartoja energinius gėrimus.

„Daugybės energinių gėrimų sudėtinių dalių, pavyzdžiui, B grupės vitaminų ir taurino, natūraliai yra daugelyje maisto produktų“, – rašyta pranešime.

„Faktas, kad energiniai gėrimai buvo kruopščiai tirti, o valstybinės sveikatos saugumo institucijos visame pasaulyje, įskaitant neseniai pasirodžiusį Europos maisto saugos tarnybos vertinimą, patvirtino, kad jie yra saugūs vartoti, išlieka nepakitęs. Pirmaujantys Jungtinių Valstijų energinių gėrimų gamintojai savanoriškai stengiasi labiau, nei numato visi valstybiniai reikalavimai, kai tai susiję su atsakingu ženklinimu ir rinkodaros principais, įskaitant ir informacijos apie viso sudėtyje esančio ir iš visų šaltinių gaunamo kofeino nurodymą ant jų gaminių pakuočių. Dar visai neseniai, 2015 metais, Europos maisto saugos tarnyba ir vėl padarė išvadą, kad yra labai menkai tikėtina, jog tokių energinių gėrimų ingredientų kaip taurino sąveika su kofeinu gali būti neigiama arba jie gali sustiprinti kofeino poveikį“, – toliau aiškinama pranešime.

Štai kaip, pasak ekspertų, konkrečias organizmo dalis gali paveikti didesnis nei rekomenduojama energinio gėrimo kiekis.

„Jo arterijos visiškai užsikimšo“

Godžiai išgėrus energinį gėrimą, galima pastebėti, kad padažnėjo pulsas.

„Smarkiai besidaužanti širdis gali tapti pavojumi sveikatai, mat „energiniai gėrimai ne tik padidina streso lygį, pulsą, kraujospūdį, bet ir gali šiek sutirštinti kraują“, – sakė J. Higginsas.

Poveikis, kurį energiniai gėrimai gali daryti širdies ir kraujagyslių sistemai, gali atsirasti dėl kofeino sąveikos su kitais ingredientas, pavyzdžiui, taurinu, aiškina J. Higginsas.

Populiari amino rūgštis taurinas gali padaryti įtaką vandens ir mineralų kiekiui kraujyje. Gvaraninė paulinija (Amazonijoje augantis augalas), kurio paprastai dedama į energinius gėrimus, taip pat turi kofeino – tai dar labiau padidina bendrą kofeino kiekį gėrime.

„Yra buvę keletas atvejų, kuomet daugiau nei vieną energinį gėrimą išgėrusius žmones ištiko širdies smūgis. Atlikus išsamią šių atvejų analizę, nebuvo galima aptikti nieko neįprasto, išskyrus labai didelį kofeino ir taurino kiekį organizme“, – teigia J. Higginsas.

„Vienas iš tokių atvejų – jaunas 28-erių vyriškis. Išgėrus aštuonias skardines energinio gėrimo, jį ištiko širdies smūgis. Gydytojai nustatė, kad jo širdies arterijos visiškai užsikimšo. Kai jie pajėgė jas atkimšti, visi tyrimai nerodė nieko blogo, išskyrus tai, jog asmens organizme buvo didelis kiekis kofeino ir taurino“, – prisiminė kardiologas.

Galima kofeino sąveika su kitais energinių gėrimų ingredientais gali paveikti arterijų veiklą – trukdyti joms tinkamai išsiplėsti, ypač tuomet, kai žmogus sportuoja, atkreipia dėmesį J. Higginsas.

„Širdies kraujagyslės sportuojant turi tapti didesnės – jos išsiplečia ir tampa didesnės, kad į širdį patektų daugiau kraujo“, – aiškina gydytojas.

Visgi didelis kofeino kiekis gali paveikti ne tik kūną, bet ir smegenis.

Energiniai gėrimai ir smegenys

Priklausomai nuo to, kiek energinių gėrimų suvartojama, 200 miligramų ir didesnės kofeino dozės gali būti siejamos su apsinuodijimu kofeinu, teigiama 2015-aisiais „International Journal of Health Sciences“ paskelbtame straipsnyje. Apsinuodijimo simptomai apima nerimą, nemigą, virškinamojo trakto sudirgimą, raumenų traukulius, neramumą ir laikotarpius, kuomet, atrodo, nebeišsenka jėgos.

„Kad geriau suvoktumėte, kiek kofeino turi šie produktai, įsivaizduokite: energinio gėrimo skardinėje gali būti 100 ar net 200 miligramų kofeino. Turėkite omenyje, jog tai neapima kofeino kiekio, esančio kituose stimuliuojančiuose ingredientuose, kurie gali sustiprinti kofeino poveikį“, – sako mitybos specialistė Sheri Zidenberg-Cherr iš Kalifornijos universiteto Mitybos padalinio.

JAV kariuomenė netgi perspėjo karius nevartoti per daug energinių gėrimų, kadangi šio produkto vartojimas gali būti susijęs su miego sutrikimais, po kurių gali sekti nuovargio periodai, trukdantys karių veiklai.

Kaip parodė 2010-aisiais atliktas tyrimas, tie kariai, kurie išgerdavo tris ar daugiau energinių gėrimų per dieną, dažniau pranešdavo apie tai, kad naktį miegodavo vidutiniškai keturias valandas ar mažiau, nei tie, kurie išgerdavo du gėrimus per dieną ar mažiau.

Sveikatos ir karinės veiklos konsorciumas rekomenduoja kariams riboti suvartojamo kofeino kiekį iki ne daugiau nei 200 miligramų kas keturias valandas ir ne daugiau nei 800 miligramų per dieną. Kai kurie straipsniai ir tyrimai energinių gėrimų vartojimą sieja su padidėjusia psichinės sveikatos problemų simptomų rizika. Visgi praėjusių metų straipsnyje, paskelbtame „Journal of Caffeine Research“, teigiama, kad nėra pakankamai įrodymų, patvirtinančių tokį poveikį.

Energiniams gėrimams vis labiau populiarėjant, ypač tarp paauglių, daugelis sveikatos ekspertų nerimauja dėl poveikio, kurį jie gali daryti jauniesiems šių gėrimų mėgėjams.

Kiek „energijos“ gali išgerti paaugliai ir suaugusieji?

Gausus kiekis kofeino, kuriuo paprastai pasižymi energiniai gėrimai, yra ta priežastis, dėl kurios Amerikos pediatrijos akademija rekomendavo vaikams vengti vartoti šiuos gėrimus.

Paaugliams nuo 12 iki 18 metų amžiaus Amerikos pediatrijos akademija rekomenduoja per dieną suvartoti ne daugiau nei 100 miligramų kofeino.

Didesnė nei 100 miligramų kofeino dozė per dieną siejama su padidėjusių paauglių kraujospūdžiu, CNN sakė Sh. Zidenberg-Cherr.

2007-aisiais 1145 amerikiečiai, kurių amžius – nuo 12 iki 17 metų, pateko į ligoninės priimamąjį dėl su energinių gėrimų vartojimu susijusių sveikatos problemų. 2011-aisiais šis skaičius išaugo iki 1499.

Pasak Mayo klinikos, daugumai suaugusiųjų iki 400 miligramų kofeino per dieną, panašu, yra saugi dozė.

„Energinius gėrimus besirenkantys sveiki suaugusieji turėtų neviršyti vienos skardinės per dieną“, – sako klinikos mitybos specialistė K. Zeratsky.

Kai kurie tėvai ir vaikai gali netgi nežinoti apie galimą pavojų sveikatai, susijusį su energiniais gėrimais: kaip aiškina Sh. Zidenberg-Cherr, taip yra dėl jų reklamos ir rinkodaros ypatumų.

„Nėra energinių gėrimų, kurių tikslinė auditorija – jauni suaugusieji, rinkodaros reguliavimų“, – sako Sh. Zidenberg-Cherr.

Energinius gėrimus mėgsta jauni atletai, norintys gauti papildomos energijos dozę. Tačiau Nacionalinė JAV mokyklų asociacijų federacija nerekomenduoja jų vartoti atsigaivinimui prieš, per ar po fizinės veiklos.

Be to, gvaraninė paulinija, įprastas energinių gėrimų ingredientas, paminėtas Nacionalinės koledžų atletų asociacijos 2016–2017 draudžiamų preparatų sąraše, kuris pateiktas internete.

Sporto kardiologas J. Higginsas pasakoja, kad neseniai apsipirkinėdamas šeštadienio rytą jis išvydo moterį, perkančią 12 skardinių energinio gėrimo. Šalia stovėjo jos sūnus, kuris J. Higginsui pasirodė esantis maždaug 11 metų amžiaus ir vilkėjo futbolo aprangą. Jiedu stovėjo eilėje prie kasos.

„Jie kalbėjosi, ir berniukas tarė: „Cha, mūsų komandai tikrai pasiseks, kai per pertrauką išgersime energinio gėrimo“. Aš galvojau, oho, mūsų laikais valgydavome apelsinus, bananus, gerdavome vandenį ir sultis, o jie geria energinius gėrimus. O mama aiškiai nesuprato, kad tai ne tas pats, kaip apelsinai, bananai ar netgi sultys. Energiniai gėrimai – visai kitokio pobūdžio pavojus, ir žmones tai neretai klaidina“, – sakė J. Higginsas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(9)
(4)
(5)

Komentarai ()