Istoriniame mieste Izraelyje aptikti įdomūs archeologiniai radiniai - ką reiškia nuogos moterys ir skarabėjas?  ()

3500 metų senumo Rehobo mieste (Izraelis) rastas hieroglifais išraižytas senovės Egipto skarabėjas ir penkios molinės plytelės, kuriose vaizduojamos nuogos moterys.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Molinėse plytelėse greičiausiai vaizduojama senovinė vaisingumo deivė – tokia, kaip Ašera ar Astartė, sako Hebrajų universiteto Jeruzalėje archeologijos profesorius Amihai’us Mazaras. „Tokie dalykai buvo naudojami namuose, kaip populiari buitinės religijos praktika, daugiausiai susijusi su moterų vaisingumu“, – portalui „LiveScience“ sako mokslininkas, papildydamas, kad regione rasta ir daugiau panašių radinių.

Kasinėjimai parodė, kad senovinis Rehobo miestas, dabar vadinamas Tel Rehovu, buvo įkurtas prieš 3500 metų, ir tuo metu, kai regioną valdė Egiptas, miestas tiesiog klestėjo. Rehobas buvo pastatytas šalia Beth Sheano – miestelio, kurį gynė Egipto įgula.

Iš steatito mineralo (dar žinomo kaip muilo akmens ar talkochrolido) pagamintame skarabėjuje išraižyti hieroglifai, kurie žymi, kad dirbinys sukurtas velioniui, vardu „Amenemhat“ ir kuris buvo „užantspauduotų daiktų prižiūrėtojo namo raštininkas“, kaip skelbia Hebrajų universiteto archeologijos dėstytojos Arlette David padarytas vertimas.

Titule nurodyti „užantspauduoti daiktai“ reiškia įvairius produktus ir žaliavas, kuriuos prižiūri administracija, aiškina A.David. Tačiau kas tiksliai buvo šis vyras ir ką skarabėjas veikė pastate, kuriame jis buvo rastas, lieka neaišku.

Kadangi nėra daugiau jokių liudijimų ar dokumentų apie „Amenemhatą, užantspauduotų daiktų prižiūrėtojo namo raštininką“, nieko daugiau apie jį ir nežinoma – įskaitant ir tai, kur jis palaidotas, sako archeologė. Tačiau ji kelia versiją, kad Amenemhatas galbūt niekada ir negyveno ar nesilankė Rehobe, o skarabėjas galėjo tik būti priminimas, kad šią teritoriją valdo Egiptas.

Skarabėjas ir dvi lentelės buvo rastos dideliame pastate, kurio galutinis dydis ir tikslas iki šiol nėra aiškūs. Kasinėjimai dar nėra baigti, bet „atrodo, tai buvo didelis ir sudėtingas visuomeninės paskirties pastatas. Jos erdvumas, atramų išdėstymas, erdvus kiemas su didele sale, gilūs pamatai ir masyvi konstrukcija sufleruoja, kad tai greičiausiai buvo ne šiaip gyvenamasis namas“, rašo mokslininkai.

Jei teigia, kad norint nustatyti, kam statinys buvo tiksliai naudojamas, reikia atlikti daugiau tyrimų. Pasak jų, labiausiai tikėtinos versijos, kad tai buvo rūmų, administracinio pastato ar galbūt vis dėlto elitui priklausančio asmens rezidencijos dalis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(6)
(2)
(4)

Komentarai ()