Meditacija – ne tik atsipalaidavimas ir ramybė: nauji tyrimai parodė, kad maždaug ketvirtadalis reguliariai medituojančių susiduria su neigiama šios praktikos puse  ()

Kai pagalvojate apie meditaciją, tikriausiai pirmos asociacijos, kurios jums kyla – atsipalaidavimas ir ramybė. Nauji tyrimai parodė, kad maždaug ketvirtadalis reguliariai medituojančių susiduria su neigiama šios praktikos puse.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nerimas, baimė ir pasikeitęs realybės pojūtis – tai tik keletas neigiamų meditacijos aspektų. Šiuos jausmus patyrė 315 iš 1232 reguliariai meditacija užsiimančių asmenų.

Tyrimo komanda tvirtina, kad jų tikslas ne suteikti meditacijai blogą vardą, o atkreipti dėmesį į neigiamas šios praktikos puses ir ieškoti būdų, kaip jas pakeisti teigiamomis.

„Šie tyrimai nori padėti suprasti mokslinę šios praktikos pusę. Labai mažai žinoma apie tai, kodėl, kada ir kaip gali kilti su meditacija susijusių problemų: reikia daugiau tyrimų, kad būtų galima suprasti meditacijos patirčių pobūdį.

Kada nemaloni patirtis yra svarbi meditacijos dalis, padedanti tobulėti, o kada tai tik negatyvus aspektas, kurio reikėtų vengti?“ – svarstė vyriausiasis Londono universiteto koledžo Jungtinėje Karalystėje mokslininkas Marco Schlosseris.

Kiekvienas tyrimo dalyvis turėjo bent dviejų mėnesių meditacijos patirtį ir jų buvo paklausta, ar jie kada nors patyrė ypač nemalonių momentų meditacijos metu.

Mokslininkai atskleidė, kad moterys, turinčios skirtingus religinius įsitikinimus, buvo mažiau linkusios turėti negatyvių meditacijos patirčių.

Tie, kurie buvo labiau linkę į negatyvų mąstymą ir tie, kurie praktikavo dekonstrukcinę meditaciją (pvz., vipassaną), medituodami patyrė neigiamą šios veiklos pusę.

Verta apsvarstyti naują tyrimą kitų meditacijos tyrimų kontekste. Mokslininkai nustatė, kad meditacija gali sustiprinti imuninę sistemą, sumažinti stresą.

Esama teigiamų meditacijos aspektų, net jei kai kurie žmonės turi neigiamų patirčių. Tyrimo autoriai atkreipia dėmesį į tai, kad jie ne išsamiai aprašė dalyvių blogąsias patirtis, taip pat neatsižvelgė į jų psichinės sveikatos problemas.

Mokslininkai teigia, kad būsimose meditacijos studijose reikėtų stengtis suprasti, kodėl šis užsiėmimas kartais neturi tokio poveikio, kokio tikimasi. Jei ekspertai suprastų šias problemas, ateityje galėtume jų išvengti.

Parengta pagal sciencealert.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(7)
(17)
(-10)

Komentarai ()