Po didelio visuomenės pasipiktinimo JAV uždraudė „Cianido bombų“ naudojimą šalyje – per metus 6500 mirčių ir daugybė skambučių iš gyventojų  ()

Po didelio visuomenės pasipiktinimo Donaldo Trumpo administracija panaikino savo sprendimą vėl leisti prieštaringai vertinamų cianido spąstų naudojimą. Šiais, nuodų pripildytais spąstais naikinami laukiniai gyvūnai, kaip kojotai, lapės, grizliai ir kt.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Cianido spąstai, kurie oficialiai vadinami „M-44“, o kritikų – „cianido bombomis“ – yra specialūs spyruokliniai prietaisai, kurie į savo auką išpurškia natrio cianido cheminę medžiagą. Įkvėpę šio nuodo – gyvūnai miršta.

Šiuos spąstus dažniausiai naudoja „Wildlife Services“, mažai kam žinoma federalinė agentūra, esanti Jungtinių Valstijų žemės ūkio departamente.

Spąstai naudojami naikinti kojotams, lapėms ir kitiems gyvūnams, kurie kelia problemų vietos ūkininkams ir žemės ūkio bendrovėms.

Skelbiama, kad praėjusiais metais „Wildlife Services“ visoje JAV nužudė daugiau nei 1,5 mln. vienetų vietinių laukinių gyvūnų, įskaitant lokius, vilkus, paukščius ir daugelį kitų. 6500 gyvūnų mirčių priežastimi tapo šie „M-44“ spąstai.

Trumpo administracija ir EPA (Aplinkos apsaugos agentūra) iš visuomenės sulaukė daug kritikos dėl naudojamų „cianido bombų“ ir dabar EPA vadovas Andrew Wheeleris oficialiai paskelbė, kad leidimas „M-44“ įrenginiuose naudoti natrio cianidą yra atšaukiamas. „Dėl šio leidimo reikia tolesnės EPA analizės ir papildomų diskusijų.“

Kiek anksčiau paskelbtame EPA pranešime buvo teigiama, kad laikinai leidžiama naudoti „M-44“ spąstus, bet šis sprendimas sukėlė daug nerimo ir diskusijų tarp laukinės gamtos mylėtojų ir tų, kurie tokį sprendimą laiko beatodairiška grėsme žmonėms ir aplinkai.

„M-44“ spąstai, kurie yra paliekami privačiuose ir valstybiniuose žemės plotuose, praeityje jau lėmė netyčines nykstančių rūšių atstovų ir naminių gyvūnų mirtis. Be to, šie spąstai padarė žalos ir žmonėms, įskaitant paauglį berniuką, kurį 2017-aisiais apnuodijo „M-44“ įrenginys.

Brooksas Fahy, vykdomasis „Predator Defence“ direktorius ir vienas iš „M-44“ priešininkų sakė, kad paskutinis EPA sprendimas yra sveikintinas.

„Akivaizdu, kad kažkas EPA’oje pagaliau atkreipė dėmesį į visuomenės susirūpinimą dėl cianido bombų“, - teigia Brooksas. „Atrodo, kad jie sureagavo į visuomenėje kilusį pasipiktinimą po to, kai kiek anksčiau EPA buvo priėmusi laikiną leidimą naudoti M-44 spąstus. Po šio sprendimo mūsų telefonai nenustojo skambėję – susirūpinę piliečiai vis skambino ir skambino. Žiūrėsime, kaip ši istorija rutuliosis toliau.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
Autoriai: Darius Verbickas
(8)
(3)
(5)

Komentarai ()