Norite išsaugoti sveikas smegenis iki senatvės? Kraujospūdžio matavimą reikėtų pradėti kur kas anksčiau nei 40-ies  ()

Naujame tyrime, kuriame buvo stebimi suaugę asmenys nuo 35 iki 70 m., rasta sąsajų tarp kraujo spaudimo pokyčių vidutiniame amžiuje ir smegenų pokyčių vėliau gyvenime. Aukštas kraujospūdis yra rizikos veiksnys, galintis paskatinti širdies ir kraujagyslių ligas, insultą ir inkstų ligas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV Nacionalinis senėjimo institutas (National Institute of Aging – NIA), kuris yra Nacionalinių sveikatos institutų (National Institutes of Health – NIH) dalis, paaiškino: kadangi į smegenis patenka 15–20 proc. viso kraujo, sutrikus kraujotakai ir sumažėjus kraujo, kuris palaiko optimalią smegenų būklę, pritekėjimui į smegenis, tai gali pastebimai pakenkti šiam svarbiam organui.“

Neseniai atliktame tyrime, kurį šio mėnesio pradžioje paskelbė „Medical News Today“, nurodoma, kad intensyvus kraujospūdžio sutrikimų gydymas vidutiniame amžiuje (mažinant sistolinį kraujo spaudimą iki mažiau nei 120 mm Hg) siejamas su mažesniais baltosios smegenų medžiagos pažeidimais vyresniame amžiuje.

Baltosios medžiagos pažeidimai yra smegenų kraujagyslių pažeidimo požymis – tai vienas iš ryškesnių senėjimo požymių ir kognityvinių funkcijų pablogėjimo rizikos veiksnys.

Jungtinėje Karalystėje reguliarus kraujospūdžio stebėjimas pradedamas maždaug nuo 40 m.

Tačiau, pasak tyrėjų iš Londono universiteto koledžo (JK) ir kitų jų kolegų, kraujospūdžio stebėjimas turėtų prasidėti anksčiau. Šią nuomonę jie grindžia savo naujausio tyrimo dėl ilgalaikio kraujo spaudimo poveikio smegenų būklei išvadomis.

Kraujospūdžio pokyčiai

Tyrimas buvo paskelbtas leidinyje „The Lancet Neurology“, jam vadovavo klinikinės neurologijos profesorius ir konsultuojantis neurologas dr. Jonathanas M. Schottas.

Dr. J. M. Schottas ir jo kolegos išanalizavo 502 pacientų iš „Insight 46“ duomenis. „Insight 46“ yra neuromokslinis tyrimas (JK Medicinos tyrimų tarybos Nacionalinės sveikatos ir vystymosi apžvalgos dalis), kuriame dalyvavo Jungtinės Karalystės gyventojai, gimę 1946 m.

Tyrėjai išanalizavo visų tyrimo dalyvių kraujospūdžio rodmenis, kai jiems buvo 36, 43, 53, 60–64 ir 69 metai. Kai savanoriai buvo ištirti apie 70-uosius gyvenimo metus, nė vienam jų nebuvo diagnozuota silpnaprotystė.

Tyrimo rezultatai parodė, kad nuo 36 ir 43 m., taip pat nuo 43 iki 53 m. yra sąsajų tarp didesnio nei normalaus kraujospūdžio ir mažesnės smegenų apimties vėliau gyvenime.

Pacientams, kuriems nuo 36 iki 43 m. stipriai pakito arterinis kraujospūdis, taip pat buvo diagnozuotas amono rago (hipokampo) sumažėjimas sulaukus 70-ies metų.

Dr. J. M. Schottas taip pat atrado sąsajų tarp aukšto kraujospūdžio sulaukus 53 m. ir 7 proc. išaugusio baltosios medžiagos pažeidimų kiekio.

Jis taip pat susiejo didesnį, nei tikėtasi kraujospūdžio padidėjimą sulaukus 43–53 m. ir tų pačių pažeidimų padidėjimo 15 proc.

Vis dėlto tyrėjams nepavyko rasti svarių įrodymų, kad padidėjęs kraujospūdis turi įtakos kognityviniams gebėjimams arba padidėjusiam baltymo beta amiloido kiekiui (tai Alzheimerio ligos simptomai).

Kraujospūdį reikėtų pradėti stebėti nelaukiant vidutinio amžiaus

„Mūsų tyrimas pagrįstas egzistuojančiais duomenimis apie kraujo spaudimo įtaką tolesnei smegenų patologijai“, – komentuoja Dr. J. M. Schottas. – Mes atradome, kad padidėjęs arba didėjantis kraujospūdis sulaukus 36–53 m. labiausiai susijęs su mažesne smegenų apimtimi arba išaugusiu baltosios smegenų medžiagos pažeidimų kiekiu vėliau gyvenime. Mes spėjame, kad ilgainiui šie pokyčiai gali paskatinti smegenų veiklos susilpnėjimą, pavyzdžiui, mąstymo ir elgesio sutrikimus, todėl labai svarbu stebėti kraujo spaudimą ne tik vidutiniame amžiuje, bet ko gero ir anksčiau.“

Vyriausioji tyrėja Lenore J. Launer iš Epidemiologijos ir gyventojų populiacijos mokslo laboratorijos prie Nacionalinio senėjimo instituto pakomentavo: „Nors reikia atlikti daugiau tyrimų, kad galima būtų labiau suprasti, kaip pakitęs kraujospūdis veikia kognityvines funkcijas, vis dėlto rastosios sąsajos tarp kraujospūdžio ir smegenų kraujagyslių patologijos nėra atsitiktinės.“

„Kadangi, kaip matome, didesnis kraujospūdis ir padidėjęs kraujospūdis sulaukus 36–53 m. neigiamai paveikia smegenų būklę vėliau gyvenime, akivaizdu, kad kraujospūdį reikia pradėti stebėti anksčiau nei sulaukus vidutinio amžiaus “, – reziumuoja tyrimo bendraautorė Josephine Barnes.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(2)
(1)
(1)

Komentarai ()