Nepaklusęs tėvų valiai paauglys tapo žvaigžde: „Kaip pasiskiepyti prieš tėvų valią?“  ()

„Kaip pasiskiepyti prieš tėvų valią?“ – tokį klausimą socialiniame tinkle iškėlęs paauglys išgarsėjo akimirksniu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Su savo mamos nuomone, kad skiepai sukelia šalutinius poveikius nesutinkantis jaunas amerikietis laukė savo aštuonioliktojo gimtadienio. Po jo nuėjęs pas gydytoją gavo apie 20 skiepų injekcijų. Ir apie būtinybę skiepytis ėmė kalbėt viešai, taip sulaukdamas kitų tėvams prieštaraujančių paauglių palaikymo, nors savo mamos nuomonės nepakeitė.

Pasaulyje savo netikėtu poelgiu išgarsėjęs aštuoniolikmetis „Lietuvos ryto“ televizijai Briuselyje davė išskirtinį interviu.

Mama kurį laiką tikėjo

18-metis amerikietis Ethanas Lindenbergeras Pasaulinės sveikatos organizacijos ir Europos komisijos kvietimu atvykęs į Briuselyje surengtą viršūnių susitikimą apie skiepus, buvo sutiktas kaip žvaigždė. Savo sprendimu pasiskiepyti prieš mamos valią išgarsėjęs paauglys neatsigina žurnalistų ir filmavimo kamerų. Apie aštuoniolikmetį jau kuriamas dokumentinis filmas.

„Aš visą laiką žinojau, kad esu neskiepytas. Šia tema dažnai atvirai kalbėdavome su mama. Ji sakydavo, kad neskiepija savo šeimos, nes rūpinasi, jog būtume saugūs ir sveiki. Ir mes galvojome: „Gerai, mes nesiskiepijam, esam sveiki, viskas puiku“. Kai esi vaikas, tu tiesiog tiki tuo, ką tau sako“, – „Lietuvos ryto“ televizijai pasakojo E.Lindenbergeras.

Tačiau sulaukęs šešiolikos vaikinas pradėjo domėtis skiepais, skaityti apie tai mokslinius straipsnius. Tada sako supratęs – mamos įsitikinimai, esą skiepai gali sukelti autizmą ar sužaloti smegenis, nepagrįsti mokslu. Vaikinas apsisprendė skiepytis, tačiau be tėvų sutikimo to negalėjo padaryti.

„Aš turėjau sulaukti 18 metų, kad galėčiau pasiskiepyti. visą tą laiką aš daug skaičiau, ieškojau mokslinės informacijos apie skiepus, ir visą laiką galvojau, kaip reikės susitarti su savo mama, nes ji galvojo, kad skiepai yra labai pavojingi, kad jie gali mane pražudyti. Vis svarsčiau, kaip reikės jai pasakyti kad apsisprendžiau padaryti tai, kas, jos manymu, gali baigtis mano mirtimi“, – prisiminė E.Lindenbergeras.

Apie savo sprendimą vaikinas parašė internete. Jo žinutė greitai išplito. Pasipylė komentarai paauglių, kurie taip pat norėtų skiepytis tėvams prieštaraujant. Vaikinas apie tai net buvo pakviestas liudyti Jungtinių Amerikos valstijų senate.

Per dieną gaudavo po 5-7 skiepų dūrius

Savo mamai pasakęs, kad skiepų reikia stojant į koledžą, vos sulaukęs pilnametystės 18-metis amerikietis pasiskiepijo nuo hepatito A ir B, žmogaus papilomos viruso, poliomielito, tymų, stabligės, gripo ir kitų ligų. Jokių šalutinių reakcijų sako nesulaukęs.

„Kiekvieno vizito pas gydytojus metu gavau po 5-7 skiepų dūrius. Tai buvau daug. Bet aš gi nuo nieko nebuvau paskiepytas. Kai nuėjau pas savo gydytoją ir sakau: „Noriu pasiskiepyti“, jis sako: „Kokių skiepų reikia?“ Aš sakau: „Visų!“ – kurioziškai skambančią situaciją prisiminė E.Lindenbergeris.

Mama nuomonės nepakeitė

Už skiepus aktyviai pasisakantis vaikinas, sako, kad socialiniuose tinkluose platinamos neteisingos informacijos suklaidinta mama nuomonės nepakeitė.

„Ji nėra blogas žmogus, ji tiesiog yra suklaidinta. Ji neskiepija savo vaikų, dėl tos pačios priežasties, dėl kurios kiti skiepija“, – neskubėjo teisti mamos vaikinas.

Bijo dėl brolių ir seserų

Aštuoniolikmetis turi šešis brolius ir seseris, jauniausiai sesutei dveji. Visi jie taip pat neskiepyti.

„Aš labai bijau dėl jų. Infekcinėms ligoms plintant jie tikrai gali užsikrėsti. Gali sunkiai susirgti, net mirti. Jei jiems pasiseks ištrūkti iš mirties, jie gali netekti galūnių. Tai labai gąsdinanti realybė.

Aš esu sutikęs žmonių, kurie yra netekę rankų ir kojų ir sakoma, kad jiems pasisekė. Šitoje situacijoje gali būti ir mano šeima“, – nuogąstavo vaikinas.

Atsakomybę turėtų priimti valstybė?

Eurokomisaras Vytenis Andriukaitis sakė, kad stebint naujus išnykusiomis laikytų ligų protrūkius skiepai turėtų būti privalomi.

„Čia didžiulė teisinė problema. Jeigu tėveliai neturi pakankamai žinių ir profesinio patyrimo, kad turi būti atsakingi už vaiko gyvybę, ar neturi prisiimti atsakomybės valstybės, nes Vaiko teisių konvencija to reikalauja. Čia yra ilgesnė kalba“, – sakė V.Andriukaitis.

Pagal galiojančius įstatymus, vaikai ir paaugliai skiepijami tik tėvams sutikus. Atėjus pas gydytoją tėvai privalo pasirašyti sutikimo lape. Savarankiškai pasiskiepyti galima tik sulaukus pilnametystės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Kristina Karlonė
(12)
(5)
(7)

Komentarai ()

Susijusios žymos: