Įspūdingiausi šių metų lobiai – neįkainojamas Krymo pusiasalio princesės kapas, Hambledeno lobis, milžiniškas deimantas ir lobių pilni Herakliono laivai  ()

Senoviniai auksiniai papuošalai, paskendusios šventyklos ir labai seniai pamesta šachmatų figūrėlė, kuri dabar yra verta kelių šimtų tūkstančių dolerių, skamba įspūdingai, ar ne? Na, dar įspūdingiau skamba tai, kad visi šie atradimai yra tik ledkalnio viršūnė, mat 2019 metai archeologams yra itin sėkmingi, o juk metai dar net nesibaigė. Šiame straipsnyje pristatome jums įspūdingiausius šių metų archeologinius atradimus.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2019-09-27 Įspūdingiausi šių metų lobiai – neįkainojamas Krymo pusiasalio princesės kapas, Hambledeno lobis, milžiniškas deimantas ir lobių pilni Herakliono laivai  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai – antroji straipsnio dalis. Pirmąją rasite čia.

Neįkainojamas Krymo pusiasalio princesės kapas

Archeologai, kasinėjantys Ust-Alminsko archeologinėje vietovėje, šių metų kovo mėnesį padarė itin netikėtą atradimą – jie atkasė Krymo pusiasalio princesės, gyvenusios I a., kapą. Kartu su ja buvo rasta 140 įvairiausių prabangių auksinių papuošalų, taip pat stiklo karoliukų, smilkalų degiklis ir vyno indas.

Šis atradimas yra išskirtinis dar ir dėl to, kad didelė dalis kitų kapų, randamų šiose vietovėse, jau būna išplėšti. Archeologai įvardino, kad įspūdingiausi brangenybių kolekcijos akcentai yra iš aukso pagamintas lauro lapų vainikas, auksiniai abažūro formos auskarai ir dvi auksinės plokštelės.

Antras pagal dydį deimantas

Šių metų balandį Kanados kompanija „Lucara Diamond Corp.“ savo „Karowe“ kasykloje Botsvanoje atkasė 1758 karatų deimantą, kuris yra antras pagal dydį iškastas deimantas pasaulyje. Pirmasis buvo 3106,75 karatų – vėliau jis buvo padalintas į devynias dalis ir panaudotas Jungtinės Karalystės karūnoje.

Šis juodai deimantas buvo pramintas „Sewelo“, kas vietine kalba reiškia „retas radinys“. Tiesa, nepaisant tokio deimanto retumo ir dydžio, jis tikrai nepalsieks jokio rekordo kalbant apie kainą, nes jo kokybė nėra itin gera, o jo skaidrumas taip pat nedidelis.

Hambledeno lobis

Taip pat šių metų balandį keturi lobių medžiotojai, ginkluoti metalo detektoriais, surado XIV a. lobį, pilną auksinių ir sidabrinių monetų. Šį atradimą jie padarė netoli Hambledeno kaimo, esančio Anglijos Bakingamšyro grafystėje. Tai vienas didžiausių tokių atradimų Anglijoje per beveik dešimtmetį.

Radinys buvo pramintas Hambledeno lobiu, jį sudaro 557 auksinės ir sidabrinės monetos, 12 itin retų Edvardo I ir II sidabro monetų, taip pat 12 visiškai auksinių monetų, datuojamų net iki Juodosios mirties laikų. Kol kas lobis yra saugomas vietiniame muziejuje. Manoma, kad jo vertė gali siekti 180 000 dolerių.

Imperatoriaus Trajano skulptūra

Grupė archeologų, kasinėjusių Turkijoje esančią archeologinę vietovę, kurioje kadaise stovėjo senovinis Laodikėjos miestas, surado 3 metrų aukščio skulptūrą, kuri vaizduoja Romos imperatorių Trajaną, valdžiusį 98-117 metais.

Skulptūra buvo rasta po 100 metų senumo fontanu – tiesa, ji buvo suskilusi į 356 dalis, kurias vėliau ekspertų komanda detaliai atkūrė. Manoma, kad skulptūrą galėjo sunaikinti vienas iš daugybės žemės drebėjimų, kurie kildavo šiame regione.

Paskendusios šventyklos ir lobių pilni Herakliono laivai

Ši vieta dar yra vadinama „Egipto Atlantida“, tačiau iš tiesų tai paprastas Herakliono (Egipte) miestas, kuris buvo itin svarbus uostamiestis, gyvavęs nuo XII a. pr.m.e. iki II a. Šis miestas dar gerai žinomas dėl to, kad jame vyko garsiosios Egipto valdovės Kleopatros karūnavimas.

Šis senovinis miestas atsidūrė po vandeniu dėl to, kad regioną krėtė ištisa serija žemės drebėjimų bei cunamių. Miesto griuvėsiai buvo iš naujo atrasti 2000 metais, tačiau keletą įspūdingų atradimų mokslininkai padarė ir šiais metais.

Vos per keletą mėnesių, archeologai čia rado nuskendusių laivų, kurie gabeno įvairius lobius – pavyzdžiui, auksines ir bronzines monetas, išskirtinius papuošalus ir puikius keramikos gaminius. Archeologai taip pat surado nedidelės Graikijos šventyklos liekanas bei didesnės šventyklos griuvėsius. Manoma, kad jos yra susijusios su legendiniais įsimylėjėliais iš mito apie Troją, Elena ir Pariu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(8)
(2)
(6)

Komentarai ()

Susijusios žymos: