Mokslininkai surado prieš 250 mln. metų dingusius raumenis - juos turi visi, bet praranda dar negimę  (3)

Pusiau juokais galima teigti, kad vaikas mažu „ropliuku“ būna ne tik tada, kai pradeda aktyviai ropoti po namus, bet ir pirmosiomis savaitėmis, kai dar tik vystosi mamos pilve. Mokslininkams pavyko surasti maždaug prieš 250 mln. metų pradingusius rankų raumenis. Pasirodo, juos kurį laiką turi motinos pilve besivystantis vaisius, tačiau vėliau jis jų netenka.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrėjams pirmą kartą pavyko nufotografuoti tokius raumenis, kurie iš esmės keičia evoliucijos suvokimą. Įdomu ir tai, kad pirmaisiais mėnesiais vaisius turi į roplio panašesnį galūnių raumenyną, tačiau vėliau jis pradeda nykti.

Evoliucinės biologijos mokslininkų komanda, kuriai vadovavo mokslų daktaras Rui’is Diogo iš Howardo universiteto (JAV), žurnale „Development“ paskelbtame straipsnyje aprašė, kaip įvairūs atavistiniai galūnių raumenys – juos turi nemažai gyvūnų, tačiau neturi suaugę žmonės – formuojasi ansktyvosiomis žmogaus vystymosi stadijomis, tačiau iki gimimo sunyksta.

Kai kuriuos iš šių raumenų mūsų suaugę protėviai prarado daugiau kaip prieš 250 mln. metų, kai iš sinapsidinių roplių išsivystė į žinduolius.

Mokslininkų teigimu, iš 30 per pirmąsias 7 savaites tiek pėdoje, tiek plaštakoje susiformavusių raumenų trečdalis sunyks jau 13 savaitę. Šis raumenų skaičiaus sumažėjimas sugriauna mitą, kad tiek evoliucinio, tiek priešgimdyminio vystymosi metu mes daromės vis sudėtingesni – daugėja anatominių darinių, daugiau naujų raumenų formuojasi iš jau esamų.

Mokslininkų atradimas pasiūlo visiškai naują požiūrį į žmogaus galūnių evoliuciją.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(34)
(6)
(28)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: