Itin retas įvykis mokslo istorijoje: atsekė net 55 žmonių kartas ir surado seniausią Amerikos gyventojo DNR  (2)

Amerikos čiabuvis, gyvenantis Montanos valstijoje, turi seniausią neeuropietišką DNR, rašo „Live Science“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ištyrus DNR paaiškėjo, kad Darrelo „Dusty“ Crawfordo protėviai Amerikoje gyveno jau prieš 17 000 metų.

Kompanija „Cellular Research Institute Genetics“ atsekė 55 D.Crawfordo kartas – teigiama, 99 proc. tikslumu. Tai – retas atvejis turint omenyje, kaip gali būti išsišakoję šeimos medžiai.

Tyrimas taip pat parodė, iš kur kilę jo juodakojų genties protėviai – pasirodo, iš Ramiojo vandenyno salų. Sprendžiant pagal preliminarią analizę, iš ten jie atvyko į Pietų Amerikos krantą ir patraukė į Šiaurę.

Tyrimu taip pat buvo ištirta mitochondrinė DNR – genetinė medžiaga, kuri perduodama per motinos liniją. Analizė parodė, kad D.Crawfordas priklauso B2 haplotipui, kuris susiformavo dabartinės Arizonos valstijos teritorijoje prieš 17 000 metų.

Ši grupė yra viena iš keturių pagrindinių čiabuvių grupių Šiaurės Amerikoje. Atsekamos keturios šių grupių pramotės: Ai, Ina, Chie ir Sachi. Pasirodo. D.Crawfordas yra Ina’os palikuonis.

„Šiandien ši Šiaurės Amerikos čiabuvių linija aptinkama tik Amerikoje ir gausiausia rytiniame Šiaurės Amerikos krante“, – rašoma „Cellular Research Institute Genetics“ pranešime.

83 procentai D.Crawfordo DNR sutampa su Amerikos čiabuvių DNR. Likusi dalis – mišri: apie 10 proc. sudaro europiečių, 5 proc. – Rytų Azijos, 2 proc. – Pietų Azijos ir mažiau nei 1 proc. – Afrikos gyventojų DNR.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(36)
(2)
(34)

Komentarai (2)