12-13 metų berniukams jau siūloma vakcina nuo gimdos kaklelio vėžio: kodėl to prireikė berniukams ir kaip tai gali išgelbėti daug gyvybių  (2)

Žmogaus papilomos virusas (ŽPV) - dažniausia lytiškai plintanti liga pasaulyje. ŽPV sukelia daugiau nei 60 % gimdos kaklelio vėžio atvejų, todėl jaunoms merginoms jau seniai siūlomos nemokamos vakcinos. Dabar Jungtinėje Karalystėje ŽPV vakcinos bus siūlomos ir 12-13 metų berniukams, bet kodėl?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

ŽPV yra grėsmingas vėžio sukėlėjas ir gerai, kad mergaitės ir merginos nemokamai skiepijamos ne vienoje šalyje. Jungtinėje Karalystėje nemokamos ŽPV vakcinos merginoms siūlomos jau daugiau nei dešimtmetį. Tačiau nuo praėjusio rugsėjo jomis gali pasinaudoti ir 12-13 metų berniukai.

Vyrai gali nešioti ŽPV ir perduoti jį savo seksualiniams partneriams patys nejausdami jokių simptomų. Tiesa, tai nereiškia, kad ŽPV vyrams yra visiškai nepavojingas. Michaelas Douglasas, garsus amerikiečių aktorius ir prodiuseris, 2010 metais atskleidė, kad serga gerklės vėžiu, tačiau 2013 metais patikslino, kad serga liežuvio vėžiu, kurį greičiausiai sukėlė ŽPV. Nors aktoriaus atstovai vėliau šią žinią paneigė, gydytojai teigia, kad ŽPV sukeltas burnos ertmės vėžys yra įmanomas. Tiesą sakant, ŽPV sukelia 20 % burnos ir 30 % gerklės vėžio atvejų.

ŽPV vakcinos yra palyginti naujos. JAV jos patvirtintos 2006 metais. Tuomet teko kurti skiepijimo programą, kuri buvo paremta matematiniu modeliu. Nuspręsta skiepyti 12-13 metų amžiaus mergaites, nes jos, greičiausiai, susidurs su didžiausia gimdos kaklelio vėžio rizika. Tačiau šie matematiniai modeliai klaidingai neįtraukė vyrų ir kitomis ŽPV ligomis sergančių moterų.

2018 metais atliktas tyrimas atskleidė, kad visuomenė turėtų daugiausia naudos, jei būtų skiepijami ir to paties amžiaus berniukai. ŽPV sukelia 50 % varpos ir 80 % išangės vėžio atvejų, neskaitant kitų ligų. Šis virusas dažniausiai perduodamas lytiniu keliu, tačiau nebūtinai vaginalinio, bet ir oralinio ar analinio sekso metu. Skiepijant jaunesnius vaikus, pasiekiamas aukščiausias vakcinos efektyvumas.

Mokslininkai netgi apskaičiavo, kad jei nieko nebus imtasi, ŽPV palies 80 % Jungtinės Karalystės gyventojų. Taigi, programa buvo išplėsta ir dabar įtraukia ir berniukus. Tikimasi, kad tėvai galvos apie vaikų ateitį ir juos skiepys - kuo daugiau žmonių bus paskiepyta, tuo sunkiau virusas plis.

Tačiau, aišku, galima tikėtis ir šiokio tokio pasipriešinimo. ŽPV žymiai dažniau sukelia gimdos kaklelio nei, tarkim, varpos vėžį. Anksčiau buvo manoma, kad apsaugotos moterys reikš, kad savotiškai apsaugomi ir vyrai. Tačiau šis modelis neįtraukė homoseksualių santykių propaguotojų, kurie ŽPV nešioja dažniau, ir tų, kurie programos galimybėmis nepasinaudojo. Savo vaikų skiepijimas nuo ŽPV nieko nesako apie jų būsimą lytinį gyvenimą ir tėvai apie tai neturėtų galvoti - vienas skiepas augančių vaikų gyvenimo būdui tikrai nepadarys jokios įtakos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(8)
(2)
(6)

Komentarai (2)