Mėsoje - daug sveikatai naudingų medžiagų, bet jų galite surasti ir augaliniame maiste  ()

Sveikos mitybos specialistai paneigia klaidingą nuomonę, kad mėsoje esantys baltymai ir vitaminai neturi alternatyvos. Iš tikrųjų augaliniame maiste yra visų organizmui būtinų baltymų ir mikroelementų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pupos ir pupelės

Pupelės – rekordininkės augalų pasaulyje pagal baltymų kiekį. Jose proteinų dalis tokia pat kaip mėsoje – apie 20 procentų. Be to, pupelėse būna svarbių vitaminų: A, B1, B2, B6, C, PP, taip pat vertingų mineralinių medžiagų, pavyzdžiui, fosforo ir geležies.

Pupelių baltymuose trūksta kai kurių svarbių aminorūgščių, todėl jų patiekalus reikia kaitalioti su košėmis, kuriose taip pat yra baltymų. Papildydami vieni kitus šie produktai suteikia organizmui visus būtinus baltymus.

Sojų sūris

„Tofu“ vadinamas sūris iš fermentuoto sojų pieno turi 9 rūšių aminorūgštis ir yra idealus pieno pakaitas, nes jame yra daug kalcio.

Sojų padažas

Sojų padažas vienu metu gali pakeisti druską, aliejų, prieskonius ar užpilą. Jame nėra cholesterolio. Sojų padažą rekomenduojama vartoti žmonėms, kurie alergiški gyvulinės kilmės baltymams, taip pat turintiems antsvorio. Sojų padažas naudingas sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis, hipertonija, ateroskleroze.

Riešutai

Priklausomai nuo rūšies, juose būna 20–30 procentų baltymų. Riešutų nepatartina valgyti per daug, nes juose yra daug riebalų.

Sėklos

Saulėgrąžų sėklose būną 24 procentai baltymų, o linų sėklose omega 3 riebalinių rūgščių koncentracija net didesnė nei žuvyje. Kiti vertingi sėklų komponentai: kalcis, cinkas, magnis.

Grybai

Grybuose taip pat būna daug baltymų. Marinuotais grybais patartina nepiktnaudžiauti, nes papildomas actas ir konservantai organizmui nėra reikalingi.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
Autoriai: Gražina Vasiliauskienė
(11)
(8)
(3)

Komentarai ()